Nagyvilág

Brutális kínzások: fúrógép a fülbe, koporsó alakú ládák

Sokkal durvábbak voltak az állítlagos terroristákkal szemben a Bush-időszak alatt alkalmazott kínzások, mint ahogy azt korábban tudni lehetett. Nyilvánosságra került az erről szóló jelentés.

A szenátusi bizottság jelentése 6000 oldalt tesz ki, ebből most egy 525 oldalas kivonatot hoztak nyilvánosságra. A jelentés 2009 és 2013 között készült. Kiderül belőle, hogy a CIA előzőleg csak hiányosan közölte, milyen módszereket alkalmazott, ezenkívül félrevezette a törvényhozást. Ráadásul a kínzások gyakran semmi eredményre nem vezettek, nem voltak hatékonyak, nem hoztak új, értékelhető információkat. 

A CIA börtöneiben legalább 119 embert tartottak fogva, mintegy harmaduk esetében alkalmazták a vitatott vallatási eszközöket. A jelentés megemlíti, hogy volt, akinek fúrógépet zúgattak a füle mellett, másokat koporsó alakú ládákba zártak. Egy ember meghalt, miután napokig tartották meztelenül leláncolva egy hideg helyiségben. Egy tábornok évekkel ezelőtti nyilatkozata szerint azonban legalább egytucatnyi ember halhatott meg a kínzások következtében.

A kínzási módszerek közé tartozott az alvásmegvonás: voltak, akiket 180 órán át nem hagytak aludni. Gyakori volt a vízbe fojtás imitálása. Egyeseket szűk helyre zártak be, falhoz láncoltak, másokat végbélen keresztül tápláltak. A hideg, jeges vizes “fürdő” is a módszerek közé tartozott, de volt, akit azzal fenyegettek, hogy bántalmazzák a családtagjait.

Barack Obama amerikai elnök, aki hivatalba lépése után leállíttatta a kínzásnak minősülő vallatási technikákat, a jelentés nyilvánosságra kerülése után azonnal elítélte a kínzásokat. A CNN tudósítása szerint Obama azt mondta, a durva kihallgatási módszerek nemcsak hogy nem egyeztethetőek össze a nemzet értékeivel, hanem nem szolgálják sem a terrorizmus elleni küzdelmet, sem az Egyesül Államok érdekeit.

A jelentés napvilágra kerülése előtt nem sokkal megerősítették az amerikai diplomáciai képviseletek védelmét. Az Egyesült Államokban attól tartanak, a jelentés erőszakos reakciókat válthat ki egyes országokban.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik