Nagyvilág

Kínzások miatt bírálták Amerikát

Az ENSZ illetékes bizottsága szerint az Egyesült Államok nem teljesíti a nemzetközi egyezmény előírásait. A chicagói rendőrséget külön kiemelték.

A világszervezet kínzás elleni bizottsága pénteken tűzte napirendre az Egyesült Államokkal foglalkozó jelentést. A dokumentum a rendőri brutalitást, a katonai kihallgatásokat és a börtönök állapotát emelte ki – ezeken a területeken nem teljesülnek az önként vállalt nemzetközi megállapodások.

A jelentés külön kiemeli a chicagói rendőrséget. A szervezet túlzott erőszakot alkalmaz a feketék és a latin-amerikaiak ellen, az elektromos sokkoló használata pedig általánossá vált, holott csak életveszélyes helyzetekben lenne indokolt – írják.

Sürgették azt is, hogy hozzanak szigorúbb törvényeket a kínzás konkrétabb meghatározására és kizárására olyan intézményekben is, mint a guantanamói különleges börtön.Sok terület van, melyen az Egyesült Államoknak változtatni kell, hogy megfeleljen az egyezménynek – szögezte le a jelentés.

Az ENSZ kínzás elleni bizottsága független szakértőkből álló testület, melynek az a feladata, hogy vizsgálják, hogy a “a kegyetlen, embertelen, lealacsonyító bánásmód és büntetés” ellen 1994-ben aláírt nemzetközi egyezményt betartja-e az ahhoz csatlakozó 156 ország.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik