Nagyvilág

Jön a kínzásos jelentés, megerősítik az amerikai képviseletek védelmét

Az Egyesült Államok világszerte megerősíti diplomáciai képviseleteinek védelmét az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtöneiről szóló szenátusi jelentés nyilvánosságra hozatala előtt.

Mindezt Chuck Hagel leköszönő amerikai védelmi miniszter jelentette be. Hagel fokozott készültséget kért az amerikai haderők parancsnokaitól a jelentés közzététele kapcsán.

A BBC brit közszolgálati adó szerint Washingtonban attól tartanak, hogy a jelentés, amely egyebek mellett azt részletezi, hogy az amerikai titkosszolgálatok milyen módszereket használtak a terrorizmussal vádolt személyek kihallgatásakor, erőszakos reakciókat válthat ki bizonyos külföldi országokban.

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága kedden hozza nyilvánosságra a több hónapig készült, 6000 oldalas jelentés kivonatát azon, esetenként kínzásnak minősülő vallatási módszerekről, amelyeket a CIA éveken át alkalmazott az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat foglyul ejtett tagjaival szemben a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik