Nagyvilág

Goodfriend: nem Amerikának kell bizonyítania

Az Egyesült Államok nem teszi közzé, kiket tilt ki az országból, hanem értesíti az illetőt. Ha valaki jelentkezik, hogy kitiltották, elismeri, hogy érintett a korrupcióban - mondta André Goodfriend amerikai ügyvivő.

“A 7750-es proklamációt nem azért alkalmazzuk, mert az illető személy nem gyakorolt megfelelő ellenőrzést a hivatal felett, amelyet vezet, hanem azért, mert maga az említett személy olyan tevékenységet – korrupt cselekményt – követett el, amelyre a proklamáció vonatkozik” – mondta a Népszava Online-on megjelent interjúban Goodfriend, hozzátéve, nem az amerikai kormánynak kell beazonosítania az érintettet.

Vida Ildikóról

Az ügyvivő az interjúban arról is beszél, “nagyon érdekesnek” tartja, vajon hogy fog hozzá Vida Ildikó NAV-elnök az ellene történő, beígért feljelenetésnek. Ha ugyanis valaki vitatja a kitiltását, vízumért kell folyamodnia, és az ügymenet során megvitatják, miért nem engedik be az országba. Goodfriend Kovács Zoltán külügyi szóvivőre reagálva elmondja, nem az amerikai adminisztrációnak kell bemutatnia a bizonyítékokat. “Ha valóban látta a magyar állampolgárok által benyújtott bizonyítékokat, a magyar kormánynak be kellene mutatnia, pontosan mit is tesz, nagyobb átláthatóságot kellene biztosítania” – hangsúlyozza az amerikai ügyvivő. Azt nem árulta el, a kitiltottak listáján szereplő öt személy közül jelentkezett-e bárki is az amerikai nagykövetségen, hogy tisztázza magát.

Colleen Bellről

A januárban érkező amerikai nagykövetet Goodfriend barátságos, közvetlen személyiségnek tartja, akivel jó lesz együtt dolgozni. Jó a kapcsolatteremtő képessége, és nagy figyelemmel fordul jövendőbeli kollégái felé. Az ügyvivő szerint Bell tévéproduceri, üzleti múltja alkalmassá teszi a nagyköveti munkára. “Nagykövetként Colleen Bellnek az amerikai kormány politikáját, Obama elnököt kell képviselni, ez lesz a fő feladata” – mondta Goodfriend.

John McCainről

Az ügyvivő köztiszteletben álló szenátornak nevezi a republikánus politikust, aki ismert arról, hogy keményen fogalmaz. “McCain a saját véleményét képviseli a szenátusban. Ez a nagy előnye egy olyan törvényhozásnak, amelyben az emberek képesek vitatkozni, kicserélni a véleményüket. A szenátor a saját álláspontját fejtette ki a budapesti amerikai nagykövet megerősítését megelőző vitában, hogy befolyásolja a szavazást, az azonban nem az ő elképzelései szerint alakult” – mondja Goodfriend.

Arról pedig, hogy Orbán Viktor szélsőséges provokációnak nevezte McCain szavait, az amerikai ügyvivő úgy foglal állást, a kormányfőnek ezek szerint ez a véleménye a szenátorról. Goodfriend emlékeztet arra, hogy Orbán személyesen ismeri McCaint, akit egyszer a múlt hősének nevezett.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik