Belföld

Orbán visszaszólt McCainnek: a beszélőt minősítik ezek a szavak

Szélsőségesnek nevezte John McCain amerikai republikánus szenátor kijelentéseit Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kormányfő szerint az ominózus mondatok a gazdájukat minősítik. A miniszterelnök meglátása szerint Magyarország nemzeti függetlensége áll támadás alatt.

John McCain arizonai republikánus szenátor az új amerikai nagykövet kinevezéséről tartott keddi szavazás alkalmával “totálisan alkalmatlannak” nevezte a jelöltet arra, hogy Magyarországon legyen nagykövet, amely egy “nagyon fontos ország, ahol rossz dolgok történnek”. Azt mondta: “Nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogy miként játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal.”

Fotó: MTI

Kovács Zoltán kormányszóvivő a szenátor kijelentése után azt állította: a kemény szavak nem Orbán Viktorra vonatkoztak, azonban gyorsan kiderült, hogy a Nemzetközi Kommunikációs Iroda vezetője téved. McCain az AFP hírügynökségnek nem sokkal az eset után elmondta: nem érdekli a magyar kormány reakciója. Hozzátette: idén januárban tett budapesti látogatásakor próbálta arra ösztönzi Orbán Viktort, hogy változtasson politikáján.

A McCain-ügy kapcsán megkérdeztük Juhász Attilát, a Political Capital elemzőjét a botrány diplomáciai olvasatáról, az Orbán-kormány külpolitikájáról és a lehetséges következményekről.

Ez a dosszié bezárult

A miniszterelnök további aktuális kérdésekről is megosztotta gondolatait a rádió hallgatóival. Orbán véleménye szerint ha az oroszok úgy látják, a Déli Áramlat lehetősége elment, akkor “nekünk nem érdemes pitizni” azért, hogy nem lehetne-e mégis megvalósítani. Mint elmondta: a Nabucco, majd a Déli Áramlat meghiúsulása után most egy harmadik lehetőséget kell kidolgozni, és ennek munkálatait meg is kezdték. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett a Magyarország és Azerbajdzsán közötti stratégiai megállapodásra, amely lehetőségeket jelent Magyarországnak, és most ennek “aprópénzre váltása” a feladat.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a jövőben egy-egy ország versenyképességét a korábbinál sokkal nagyobb erővel határozza majd meg, hogy milyen árú energiát tud biztosítani a gazdaságnak. Arra a felvetésre, van-e forgatókönyve arra, hogy ha esetleg a paksi atomerőmű bővítéséből is kiszállnának az oroszok, a miniszterelnök azt válaszolta: minden nemzetközi szerződést legalább ketten írnak alá, és ha az egyik fél eláll szándékától, akkor az nem valósul meg. A szerződések azt is tartalmazzák, milyen következményei vannak, ha valamelyik fél eláll a szándékától – tette hozzá.

Vasárnapok és nemzeti függetlenség

A vasárnapi pihenőnapról szólva Orbán Viktor közölte: hosszú ideig tartott a vita, amelyben neki a legerősebb érv az osztrák és a német rendszer volt. A kormányfő fontosnak nevezte a törekvést arra, hogy “senkit ne lehessen vasárnap dolgoztatni”, ami legegyszerűbben a kereskedelemben oldható meg. A törvény sem üzletek bezárásáról szól, hanem arról, hogy senkit se lehessen dolgoztatni a hét utolsó napján – magyarázta.

Fotó: MTI

Arra a kérdésre – utalva egy évekkel ezelőtti, a vasárnapi zárva tartást akkor még elutasító nyilatkozatára -, hogy ma már meg lehet-e élni heti öt napi munkából, azt felelte: “hatból talán már igen”.

A Budapest Bank csütörtökön bejelentett megvásárlását is kommentálta a miniszterelnök: állítása szerint az ország akkor halad a nemzeti függetlenség felé, ha a bankrendszer legalább 50 százaléka nemzeti tulajdonban van. A Budapest Bank megvételével a magyar tulajdoni arány a bankrendszerben jóval 50 százalék fölé ment, “nagyjából biztonságban érezhetjük magunkat” – fogalmazott. Orbán Viktor kijelentette, hogy a kabinetnek nem áll szándékában “egy hatalmas többségi állami tulajdonú mamutnak a kiépítése”.

A jövő évi költségvetésről Orbán Viktor úgy fogalmazott: a büdzsé elementáris erejű bizonyíték arra, hogy a nemzeti függetlenség nemcsak jó, hanem gazdasági értelemben hasznos. Megemlítette a teljes foglalkoztatottságot, amely szerinte akár korábban is megvalósulhat, mint azt tervezték.

Ő már tudja

A Fidesz elnöksége már jóváhagyta a párt veszprémi országgyűlési képviselőjelöltjére vonatkozó személyi javaslatot – tudtuk meg a pártelnök-miniszterelnöktől. A döntés hátterével kapcsolatban hozzáfűzte: Navracsics Tibort, Veszprém korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét kérték fel arra, tegyen javaslatot a fideszes jelölt személyére. Ő ezt megtette, a Fidesz elnöksége pedig jóváhagyta a jelöltet.

A kiválasztottról csak annyit árult el a miniszterelnök, hogy nem Ovádi Péter az. A jelöltet “a dolgok szokásos rendje szerint” fogják bejelenteni – fűzte hozzá Orbán Viktor. A veszprémi időközi választás tétjét firtató kérdésre hozzátette: szerinte a kétharmadnak a mostani helyzetben nincs jelentősége, nem ismer olyan problémát, amelyet 2010-2014 között ne oldottak volna meg a kétharmaddal. A legfontosabb kérdés Orbán Viktor szerint, hogy lesz-e a veszprémieknek és a város környékén élőknek olyan parlamenti képviselőjük, aki el tud intézni nekik fontos ügyeket.

A Nemzeti Választási Bizottság február 22-ére tűzte ki az időközi országgyűlési képviselő-választást Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében, ahol az európai uniós biztossá kinevezett Navracsics Tibor helyére választanak képviselőt.

Perelje be Goodfriend-et!

A pénteki rádióinterjúban szóba került az Egyesült Államokkal kapcsolatos másik aktuális ügy, a beutazási tilalom kérdése is. Orbán Viktor kifejtette: leegyszerűsödni látszik a helyzet, mert az amerikaiak a minap egyértelmű nyilatkozatot tettek, azt mondták, az adóhivatal elnöke korrupciós bűncselekményt követett el.

A miniszterelnök egyetlen feladatot lát és vár el a jelenlegi helyzetben – erről csütörtökön beszélt is Vida Ildikóval, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökével -, mégpedig azt, hogy azonnal jogi útra kell terelni a vitát, “élni kell a lehetőséggel, hogy ebből a ködös és zűrös hablatyolásból az egész ügy végre a jog tiszta mezejére és tiszta nyelvezetébe került át”. Pert kell indítani, “rágalmazás, jó hírnévhez való jog: a magyar jogrendszer megadja a lehetőséget, hogy ilyenkor egy magyar állampolgár védekezzen, ezt várom el minden állami vezetőtől ilyen helyzetben” – mondta.

Arra, hogy mi a helyzet, ha bebizonyosodik a korrupció, a kormányfő azt válaszolta: ha korrupciós bűncselekmény bizonyosodik be, “akkor az embert Magyarországon bezárják”.

A magyar kitiltási proklamációval, mint válaszlépéssel kapcsolatban elmondta:  “úgy fogunk majd eljárni, ahogy egy nemzeti függetlenségére büszke országnak el kell járnia”.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik