Nagyvilág

Franciaország is tart a dzsihadistáktól

A közel-keleti fegyveres konfliktusokban harcoló úgynevezett idegen harcosok, a hazatérni igyekvő dzsihádisták jelentette fenyegetésre figyelmeztetett Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

A francia miniszter szerint a veszély valós, és minden eszközt be kell vetni a visszatérő dzsihadisták azonosítása és ártalmatlanítása érdekében. Nevük mellőzését kérő források szerint pedig nagy a valószínűsége egy európai területen elkövetett terrorcselekménynek, és mindaddig lesz, aki talál okot, hogy a szélsőségesekhez csatlakozzon, míg a konfliktus véget nem ér Szíriában és Irakban, írja az MTI.

Gilles de Kerchove, az unió terrorellenes koordinátora rámutatott, hogy alapvetően nem a 2001. szeptember 11-i támadásokhoz mérhető, nagy léptékű merényletektől kell tartani, hanem olyan terrorakcióktól, lövöldözésektől, amilyen például a brüsszeli zsidó múzeumnál történt, ahol egy algériai származású francia férfi, aki több mint egy évet tölthetett Szíriában, négy embert lőtt agyon.

Franciaországból idén csaknem kétszer annyian csatlakoztak a szélsőségesekhez, mint tavaly, a dzsihadisták soraiban harcoló mintegy 3000 európai több mint harmada francia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik