Nagyvilág

Az Iszlám Állam egy tagját ítélték el Németországban

Németországban meghozták az első bírósági döntést az Iszlám Állammal összefüggésben: egy hazatért dzsihadistát több évi szabadságvesztésre ítéltek, amiért csatlakozott a szélsőségesekhez.

A frankfurti tartományi felsőbíróság egy koszovói származású fiatalember ügyében döntött a vádhatóság és a védelem megállapodása alapján, amely azt irányozta elő, hogy a vádlott beismerő vallomást tesz, az ügyészség pedig indítványozza, hogy viszonylag enyhe, fiatalkorúak börtönében letöltendő 3 év 3 hónap és 4 év 3 hónap közötti szabadságvesztés büntetést szabjanak ki rá. A bíróság végül 3 év 9 hónapra ítélte el a 20 éves fiatalembert, tekintettel büntetlen előéletére, együttműködésére, részletes vallomására, valamint arra, hogy fiatalkorúként csatlakozott az Iszlám Államhoz és önként hazatért.

A vádlott 2011-ben került kapcsolatba radikális iszlamista nézeteket terjesztő személyekkel, és az a meggyőződés alakult ki benne, hogy hívő muzulmánként kötelessége részt venni a szent háborúban, a dzsihádban. A férfi és baráti köre végül elhatározta, hogy Szíriába utazik és csatlakozik az Aszad-rendszer ellen harcoló és az iszlám jogrend, a saría alapján működő állam felépítéséért küzdő “testvérekhez”. Végül hat társával 2013 júliusában az Iszlám Állam toborzóinak közreműködésével Törökországon keresztül a szervezet ellenőrzése alatt álló közel-keleti területre jutott, ahol egy támaszponton katonai kiképzést kapott és felesküdött a szervezet szolgálatára.

Ezután a fiatalember fegyveres egységekben teljesített szolgálatot, de harci cselekményekben közvetlenül nem vett részt, főként őrfeladatokat látott el. Közben telefonon és Skype-on tartotta a kapcsolatot családjával, amely szüntelenül kérlelte, hogy térjen haza. Aztán 2013 decemberében a szíriai kormány ellen harcoló csoportok között kialakult konfliktusok miatt és a család unszolására visszautazott Isztambulba, ahonnan egy rokona kíséretében hazarepült Frankfurtba. A repülőtéren őrizetbe vették.

A bíró a nem jogerős ítélet kihirdetésekor hangsúlyozta, hogy a vádlottat kizárólag a tettei miatt ítélték el, és nem a vallási nézetei miatt, vagy azért, mert hagyta magát behálózni a gyűlöletet hirdető radikális muzulmán hitszónokok által.

A német hatóságok becslése szerint eddig 550 német állampolgár utazott a Közel-Keletre, hogy az Iszlám Állam oldalán részt vegyen a szíriai és iraki harcokban. Közülük nagyjából 60-an meghaltak, 180-an pedig visszatértek Németországba – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik