Nagyvilág

Teljes a zavar, hogy kit fogtak el a libanoniak

Az Iszlám Állam vezérének nem a jelenlegi, hanem az egykori feleségét, és nem a fiát, hanem a lányát tartóztatták le – jelen állás szerint.

A lány személyazonosságát, így azt, hogy valóban Abu Bakr al-Bagdadi az apja, DNS-teszt igazolta – közölte a libanoni belügyminiszter. A libanoni biztonsági erők kedden, első beszámolójukban lány helyett fiúról beszéltek. Azt mondták, tíz nappal korábban elfogták Bagdadi egyik feleségét és annak fiát, amikor azok Szíriából Libanonba érkeztek. Az asszony hamis útlevéllel utazott, és kihallgatásán Bagdadi egyik hitvesének mondta magát.

Mint kiderült, valóban Bagdadi felesége – volt, hat éve és mindössze három hónapig. Az is új fejlemény, hogy elfogásakor nem csak egy, hanem összesen három gyermek volt vele. Mindhárom gyerekmenhelyre került.

Az asszony kiléte körüli zavart tetézte, hogy szerdán az iraki belügyminisztérium azt állította, a libanoni hadsereg nem az Iszlám Állam vezetőjének egyik feleségét fogta el, hanem “csak” egy Szadzsa Abdul Hamid ad-Dulaimi nevű iraki nőt, akinek fivérét robbantásos merényletekben való részvételért Irakban halálra ítélték. A szóvivő felfedte, hogy az asszony korábban Irakból Szíriába menekült, ahol a hatóságok rács mögé zárták, ám egy fogolycsere keretében szabadon engedték. A nőért és annak több társáért cserébe szélsőséges iszlamisták apácákat engedtek szabadon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik