Nagyvilág

Összecsapások és halottak a jemeni tüntetésen

Tízezrek tüntettek Jemen déli részének függetlenségéért Ádenben. A rendőrség erőszakkal oszlatta fel a tömeget, a hatósági intézkedésekben két ember meghalt, többen megsebesültek hírügynökségi jelentések szerint.

A demonstrálók a korábban önálló államként működő Dél-Jemen zászlóit lengették. A transzparensek közül többre azt írták, hogy “nem adjuk fel egészen a győzelemig, a felszabadításig és a függetlenségig”. Számos tüntető a szomszédos tartományokból érkezett Ádenbe a szeparatista Déli Mozgalom felhívására. A megmozdulást a dél-jemeni függetlenség elnyerésének 47. évfordulója alkalmából rendezték. A mozgalom vezetője beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Dél-Jemen önállóságának helyreállítása nagyban hozzájárulna a térség békéjéhez és biztonságához.

A rendőrség később könnygázt és éles lőszert vetett be a tömeg feloszlatására, amikor a tiltakozók a helyi közigazgatás hivatali központjához vonultak és ki akarták tűzni a dél-jemeni zászlót az épületre. Hírügynökségi beszámolók szerint az összecsapásokban két ember meghalt, tízen pedig súlyosan megsebesültek. Egy szemtanú elmondása szerint a demonstrálók közül néhányan viszonozták a tüzet. A lövöldözés pár percig tartott.

Dél-Jemen és Észak-Jemen 1990-ben egyesült, azóta folyamatosak a függetlenedési törekvések az arab ország déli részén. Jemenben egyszerre több, az országot destabilizáló belső konfliktus zajlik: délen szeparatista mozgalom tevékenykedik, ugyanakkor az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet is ott harcol. Ehhez adódik hozzá az északi területeken a húszik harca a területük kiterjesztéséért és jogaik megerősítéséért. A síita vallású húszik korábban éveken keresztül vívtak fegyveres harcot a szunnita kormány ellen, illetve szunnita csoportokat is támadtak – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik