Nagyvilág

Gyerekeket is magával vitt a halálba az öngyilkos merénylő jemenben

Legkevesebb 32 ember meghalt, köztük gyerekek is csütörtökön a jemeni fővárosban egy öngyilkos robbantástól.

Többtucatnyi sebesültje is van a detonációnak a beszámolók szerint. A helyszín, a központi Tahrír tér a húszi lázadók ellenőrzése alatt áll, akiket vezetőjük, Abdel-Málik al-Húszi csütörtökre újabb tüntetésekre szólított fel Ahmed Avad Mubarak miniszterelnöki kinevezése ellen. A nagy robbanás a demonstrációra gyülekezők között történt.

Az Arab-félsziget al-Kaidája gyilkolhatott

Az alig két napja kinevezett Mubarak időközben visszaadta megbízatását Abed Rabbo Manszúr Hádi elnöknek, miután a síita lázadók vezetője a külföld bábjának bélyegezte őt, és visszautasította hivatalba lépését – közölte csütörtökre virradóra a helyi hírügynökség. A lázadók az ENSZ közvetítésével létrejött jemeni békemegállapodás kisiklatásával fenyegetőztek arra az esetre, ha az államfő beiktatja a kormányfői posztra Mubarakot, eddigi kabinetvezetőjét. Az elnök elfogadta a visszalépést.

A merényletet még senki sem vállalta magára, de megfigyelők szerint az az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű szunnita terrorszervezet korábbi robbantásaira emlékeztet. Az is valószínűsíti ezt, hogy a főváros húszik általi “bevétele” után az AQAP a síita lázadók elleni könyörtelen háborúval fenyegetőzött. A detonáció után a gyülekezők szétfutottak, a tér hamar kiürült.

Máshol is volt ma merénylet

A csütörtöki terrorakció azzal fenyeget, hogy kiújulnak a Szanaa ellenőrzéséért vívott erőszakos összecsapások, amelyek – a mostani merényletet nem számítva – már legalább 140 halálos áldozatot követeltek szeptember közepe óta.

Csütörtökön az ország délkeleti részén fekvő Mukallában, Hadramaut tartomány székhelyén is öngyilkos merényletet követtek el, abban tíz katona vesztette életét. “Egy al-Kaida-kamikaze vezette, robbanószerrel megrakott autó hajtott Mukalla nyugati bejáratánál egy katonai ellenőrzőpontba, s a robbanás megölt tíz katonát és tönkretett két katonai járművet” – közölte egy katonai forrás az AFP francia hírügynökséggel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik