Nagyvilág

Tovább nyomulnak a jemeni lázadók

Újabb területeket kerítettek hatalmukba a jemeni fővárostól délre található tartományokban a fővárost, Szanaát ellenőrzésük alatt tartó síita húszi lázadók.

A húszi milíciáknak előző nap sikerült elfoglalniuk a Vörös-tenger partján fekvő Hodeida kikötővárost. Az Anszarullah nevű lázadószervezet harcosai a közel-keleti ország negyedik legnagyobb városának számító Hodeida repülőtere felett is átvették az ellenőrzést – írja az MTI. Helyi lakosok arról tájékoztatták a Reuters brit hírügynökséget, hogy a fegyveresek a város minden bejáratánál ellenőrzőpontokat állítottak fel. A biztonsági erők a tájékoztatás szerint nem tanúsítottak semmilyen ellenállást.

A húszik szeptember 21-én vonták ellenőrzésük alá a jemeni fővárost. A síita lázadók ugyanezen a napon hatalommegosztási megállapodást kötöttek a jemeni elnökkel, s egy új kormány megalakulásához kötötték a Szanaából való kivonulást. Néhány nappal ezelőtt az államfő az ő javaslatukra nevezte ki a kabinet élére Hálid Mahfúd Bohá egykori olajipari minisztert.

Jemeni tisztségviselők arról számoltak be, hogy az Anszarullah erői kedden és szerdán összecsaptak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjaival a fővárostól délre fekvő Rada városában. A fegyveres konfliktusban legalább tizenketten életüket vesztették, a városból pedig ezrek menekültek el a harcok elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik