Nagyvilág

Sosem látott fiáért küzd az apa

Yoan Delorme (Yoan Delorme)
Yoan Delorme (Yoan Delorme)

A francia Yoan Delorme börtönben volt, amikor a gyermek anyja örökbeadta az újszülöttet.

A láthatást sem engedik a 29 éves Yoan Delorme-nak, aki börtönbüntetését töltötte, amikor volt élettársa világra hozta kisfiukat – írja a Nol.hu. Célestint a nő a szülés után a gyámügy gondjára bízta, a csecsemőt egy család fogadta be. Delorme az örökbefogadási határozattal szinte egyidőben benyújtotta apasági igényét, ezt azonban a gyámhatóság nem fogadta be.

Az ügy nagy vihart kavart Franciaországban. Delorme szerint a gyámügy súlyos hibát követett el az eljárásban, perre vitte az ügyet és áprilisban első fokon neki ítélték a kisfiút. A rennes-i fellebbviteli bíróság viszont megváltoztatta a döntést – indoklásul azt hozták fel, hogy a gyermek érdeke az, hogy nevelőszülőknél maradjon. A férfi igazságtalanságról és gyerekrablásról beszél, míg a kisfiút örökbe fogadó, negyvenes éveikben járó nevelőszülők szívéről hatalmas kő esett le. Az ítélet szerint a férfinak a láthatáshoz sincs joga.

 Fotó: AFP / Damien Meyer

Az apa azt mondta az ítélethirdetés után, hogy továbbra sem hagyja annyiban a dolgot – előbb a legfőbb bírói fórumhoz fordul és ha ott sem jár sikerrel, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához. A gyermekpszichológusok szerint viszont a környezetváltozás drámai hatással lenne a kisfiúra, Delorme ugyanis vándorcigány származású, és egy lakókocsiban él. A nevelőszülők pedig úgy gondolják, hogy a kisfiú visszaadása családi harmóniájuk durva megsértése lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik