Nagyvilág

Belebukott a luxusórájába a lengyel miniszter

20 ezer zloty (mintegy 1,4 millió forint) pénzbírság megfizetésére kötelezték Slawomir Nowakot, aki tavaly emiatt már lemondott a közlekedési miniszteri posztról, most pedig a mandátumát is visszaadja, mert vagyonbevallásában nem szerepelt a luxusórája.

Nowak tavaly novemberben az ügy miatt lemondott tárcavezetői posztjáról, de továbbra is a vezető kormánypárt, a Polgári Platform (PO) parlamenti képviselőcsoportjának tagja maradt. A miniszter azután döntött a lemondás mellett, hogy a hatóságok közölték: azáltal, hogy vagyonbevallásában nem tüntette fel az általuk 1,4 millió forintnak megfelelő értékűre becsült luxusóráját, valószínűleg törvényt sértett.

10 ezer zloty a határ

Lengyelországban a parlamenti képviselőknek és a minisztereknek nyilatkozniuk kell a birtokukban álló, 10 ezer zlotyt (730 ezer forint) meghaladó vagyontárgyakról.

A törvényszék csütörtöki ítéletében kimondta, hogy Nowak megsértette az előírásokat, amikor több vagyonnyilatkozatában is elmulasztotta Ulysse Nardin márkájú, több mint 10 ezer zloty értékű órájának feltüntetését. A politikust a pénzbírság mellett 4 ezer zloty (290 ezer forint) perköltség megtérítésére is kötelezte a bíróság.

A kormánypárti politikus korábban tagadta, hogy törvénysértést követett volna el. A héten úgy nyilatkozott, hogy nem állt szándékában elrejteni semmit, és a karórájára mindennapi viseletének részeként tekintett.

Nem tesz jót a pártnak

Nowak Twitter-üzenetében tudatta, hogy fellebbezést nyújt be a döntés ellen. Azt is bejelentette, hogy lemond képviselői mandátumáról.

Szakértők úgy vélik, hogy a varsói bíróság csütörtöki döntése rossz fényt vethet a kormánypártra, amely a jövő ősszel esedékes parlamenti választásokon ismét megmérkőzik a lengyel választópolgárok szavazataiért.

A feddhetetlenséggel és korrupcióellenes magatartással kampányoló PO a novemberi helyhatósági választásokon csak csekély többséggel előzte meg fő ellenlábasát, a Jog és Igazságosság nevű fő ellenzéki pártot.

Magyarországon legutóbb Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter villantott luxusórát a parlamentben, amely a vagyonnyilatkozatában nem szerepel. Nálunk azonban az értékhatár 1 015 000 forint, amely felett vallaniuk kell a képviselőknek, és Lázár állítása szerint ő az aukción, ahol a Rolex Bubblebackjét vásárolta a limit alatt maradt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik