Nagyvilág

Francia hóhérai is vannak az Iszlám Államnak

Két francia állampolgár vett részt abban a csoportos lefejezésben, amelyet az Iszlám Állam követett el a hét végén. Meg is nevezték őket.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter bejelentette: nagy a valószínűsége annak, hogy egy francia állampolgár közvetlenül részt vett Peter Kassig amerikai segélymunkás és legalább 14 szíriai kormánykatona lefejezésében, amiről az terrorszervezet vasárnap tett közzé egy videofelvételt az interneten. A szóban forgó francia az 1992-es születésű Maxime Hauchard az ország északnyugati részén, Normandiában található Rouenból, aki 2013 augusztusában utazott el Szíriába.

A másik hóhér egy szintén 1992-ben született, az iszlám hitre áttért fiatal, aki Hauchardhoz hasonlóan 2013 augusztusban csatlakozott a dzsihádistákhoz, s tavaly október óta van ellene érvényben elfogató parancs. Ő a Párizs környéki Villiers-sur-Marne-ból származik, és felvette az Abu Otman nevet; a férfi valódi nevét ugyanakkor nem közölték.

Nem sokkal korábban az Ausztráliában tartózkodó Francois Hollande francia elnök úgy nyilatkozott, hogy majdnem bizonyos a második francia jelenléte a kivégzés helyszínén, de szerepüket még ki kell deríteni. “E pillanatban azt tudjuk kijelenteni, hogy két franciát azonosítottak” – mondta Hollande az MTI tudósítása szerint.

A francia hatóságok már hétfőn bejelentették, hogy két francia lehetett az Iszlám Állam kivégzőosztagában, de az Abu Otman nevű férfi személyazonosságát akkor még nem tudták megállapítani. A terroristák vasárnap tettek közzé videofelvételt az amerikai segélymunkás és a szíriai katonák lefejezéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik