Nagyvilág

Putyin: az Oroszország elleni szankciók Ukrajnát küldik padlóra

A G20 értekezletén az orosz elnök Merkelnek és Junckernek kifejtette, miért is az Oroszország felé eladósodott Ukrajnára ütnének vissza a szankciók.

Az orosz elnök a csúcstalálkozó esti programjának végeztével megbeszélést folytatott a német kancellárral és az Európai Bizottság vezetőjével – tájékoztatta a sajtót Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. “Elsősorban az Ukrajna délkeleti részén kialakult helyzetről folytattak eszmecserét – mondta -, ennek keretében Putyin elnök aprólékosan elmagyarázta az orosz álláspontot ezzel a helyzettel kapcsolatosan”. Peszkov szerint “hosszas és részletekbe menő megbeszélésekről” volt szó.

Putyin és Merkel előbb négyszemközt két órán keresztül tárgyalt, majd csatlakozott hozzájuk Juncker is, és további két órán keresztül egyeztettek.

 
Fotó: MTI/EPA 

A Kreml feje az ARD német televízióban szombaton sugárzott interjújában kijelentette: Oroszország nem fogja hagyni, hogy az ukrán hadsereg megsemmisítse minden politikai ellenfelét. Ezzel a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatistákra utalt.

Beszélt az Oroszország elleni nyugati szankciók hatásáról is, hangoztatva, hogy ezek a büntető intézkedések az ukrán gazdaságot is padlóra küldik. “Ha európai és amerikai partnereink segíteni akarnak Ukrajnának, hogyan tehetik ezt úgy, hogy felszámolják ennek pénzügyi alapját, korlátozzák pénzügyi intézményeink kijutását a nemzetközi tőkepiacokra? Le akarják dönteni bankjaikat? Akkor ezzel Ukrajnát döntik le” – mondta Putyin. Utalt arra, hogy az orosz pénzintézetek 25 milliárd dollár kölcsönt nyújtottak az ukrán gazdaságnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik