Nagyvilág

Putyin: az oroszoknak elég tartalékuk van

A G20-ak ausztráliai csúcstalálkozója előtt megszólalt az orosz államfő. Tagadta, hogy megromlottak volna kapcsolatai a német kancellárral.

Vlagyimir Putyin az orosz állami hírügynökségnek adott interjúban azt mondta: Angela Merkelhez hasonlóan őt is az érdekek és nem a személyes rokonszenv vagy ellenszenv vezérlik a kapcsolattartásban, így nem érzékeli azt sem, hogy feszültté vált volna kapcsolatuk az utóbbi időben.

Szombaton kezdődik a G20-as csoport ausztráliai csúcsértekezlete, a tervek szerint az orosz elnök itt találkozik majd Merkellel, valamint David Cameron brit kormányfővel és Francois Hollande francia államfővel is.

Putyin az Oroszországgal szembeni nyugati büntetőintézkedésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy azok mindenkinek ártanak: a szankciókat alkalmazó országoknak is, valamint ellentétesek a nemzetközi joggal. Ugyanakkor hiábavalónak tartja, hogy a csúcstalálkozón napirendre kerüljön a szankciók kérdése. Azt mondta, sajnálattal állapította meg, hogy politikai és biztonsági kérdésekben a világ országaiban „korlátozott előrelátás érvényesül”, „mindenki választásoktól választásokig él”.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország elegendő tartalékkal rendelkezik és készen áll arra, hogy ellenálljon a gazdasági válság újabb hullámának. A kőolaj világpiaci árának erőteljes zuhanására is felkészültek – tette hozzá. Ha szükség van rá, az orosz kormány kész felszabadítani a Nemzeti Jóléti Alapban felhalmozott tartalékokat is, de „nem a pillanatnyi problémák megoldására” akarják azt fordítani, óvatosan bánnak a tartalékokkal – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik