Nagyvilág

Obama keményen beszólt Putyinnak

És Kínának is.

“Az orosz agresszió fenyegetés a világnak, ahogy azt a maláj utasszállító repülőgép megdöbbentő lelövése is jelzi” – ezt mondta az amerikai elnök a brisbane-i Queensland Egyetemen, Oroszországnak az ukrán válságban játszott szerepére utalva.

Az amerikai elnök a G20 csoport szombaton megnyílt ausztráliai csúcsértekezlete előtt mutatkozott a nyilvánosság előtt, kijelentve, “a világ egyetlen szuperhatalmaként Amerika vezetni fogja a nemzetközi közösséget Oroszország Ukrajna elleni agressziójával és más veszélyekkel szemben is”.

A G20 csúcson jelen lévő európai uniós állam-, illetve kormányfők vasárnap egyeztetnek az amerikai elnökkel a kelet-ukrajnai helyzettel kapcsolatban.

Saller Kínának

Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója ugyanakkor megismételte, Moszkvának nincs köze a harci cselekmények fokozódásához, és támogatja a szeptemberben kötött minszki tűzszüneti megállapodás végrehajtását. Usakov szerint az ukrán válság kapcsán Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók “mind illegálisak és az ENSZ Alapokmányával ellentétesek”, és megromlott orosz-amerikai kapcsolatokért az Egyesült Államokat hibáztatta.

Obama Kínát is figyelmeztette a brisbane-i beszédében, kijelentve, hogy Ázsia biztonsági rendje nem alapulhat “kényszeren vagy megfélemlítésen (…) ahol nagy nemzetek a kisebbeket zaklatják, hanem csak a kölcsönös biztonságot szolgáló szövetségeken”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik