Gazdaság

Amerikának elege van belőlünk

Az Egyesült Államok világossá akarja tenni, hogy nem akarja vállán vinni az európai országokat. Ezt szokatlanul kemény hangon készül nyomatékosítani a hét végi G20-csúcson Jack Lew pénzügyminiszter.

A Financial Times a tervezett beszéd kiszivárgott részleteit idézi. Eszerint a washingtoni vezetés úgy gondolja, Európa országai nem tudják emelkedő pályára állítani gazdaságaikat. Az európai államok pozícióharcai nem szolgálják a G20 közös célját, azt, hogy a világgazdaság fenntarthatóan, kiegyensúlyozottan növekedjen.

Az amerikai vezetésnek elege van abból, hogy a világ többi hatalma tőle várja a világgazdaság fellendítését, abból, hogy az amerikai fogyasztók vásárlásainak kellene biztosítania a keresletet más gazdaságok fellendüléséhez is – áll a Napi.hu összefoglalójában. Kifogásolják, hogy az európai államok, élükön Németországgal, nem hajlandóak költségvetési eszközökkel élénkíteni gazdaságukat.

A világ nem várhatja Amerikától, hogy eljátssza annak az importőrnek a szerepét, amelyre mindenki számíthat és azt, hogy a saját növekedésének gyorsításával húzza maga után az országot – figyelmeztet a pénzügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik