Nagyvilág

A keserű kólától várják a gyógyulást

A lakosság körében több babonás nézet is uralkodik az Ebola-járvány okáról és gyógyításáról. Könnyen kitörhet a pánik.

Bár Libériában visszaszorulni látszik az Ebola-járvány, a múlt hónapban átterjedt a szomszédos Sierra Leonéra, és az ország minden körzetében jelentek meg fertőzöttek. Az orvosok és a humanitárius szervezetek munkáját nagyban nehezíti, hogy az országban kifejezetten ellenségesen kezelik a vírus visszaszorításán dolgozó külföldieket, többször is megtámadták az egészségügyi dolgozókat.


Fotók: Europress Fotóügynökség / Mohammed Elshamy

Sierra Leonéban a lakosság körében több babonás nézet is uralkodik a járvány okáról. Ezek közül a legelterjedtebbek például, hogy „egy megbájolt repülőgép zuhant le Sierra Leone egy elhagyott vidékén, és ennek a varázslata okozza a vírust a nyugat-afrikai országokban”, de a helyi tömény szesz, a „keserű kóla” gyógyítja a vírust. Sokan úgy gondolják, hogy gonosz szellem, ördög vagy mérgezés okozza a járványt. A magas írástudatlansági mutatókkal rendelkező országban a rádiós-televíziós műsorok könnyen robbanthatnak ki pánikot.

A Monológ miatt került bajba

Ezzel függhet össze, hogy a múlt héten letartóztatták Sierra Leone egyik legismertebb újságíróját, miután rádiós műsorában kritikusan közelítette meg a miniszterelnök, Ernest Bai Koroma Ebola-járványra irányuló intézkedéseit.

A New York Times értesülései szerint David Tam-Baryoh műsorvezetőt múlt hétfőn, két nappal a független Citizen FM állomáson sugárzott, Monológ nevű műsora után vezették el. A fővárosi hallgatók azt mondták az Újságírók Védelmi Bizottságának, hogy a hetente jelentkező műsor utolsó része meg is szakadt, mikor Tam-Baryoh egy ellenzéki szóvivővel beszélgetett, aki bírálta a miniszterelnök hozzáállását a járványhoz, valamint elnöki posztjának megújításával kapcsolatos szándékait.

Egy magas rangú tisztviselő a rendőrségtől azt nyilatkozta, hogy Tam-Baryoh letartóztatásáról “őexcellenciája, az elnök döntött egy általa aláírt végrehajtási rendeletben”, és a fogva tartás addig tart, amíg “őexcellenciája azt szeretné”.

A műsorvezetőt még a felesége sem látogathatja, a rendőrség pedig házkutatást tartott az irodájában és elkobozta az ott található dolgokat. A fővárosi Global Times arról számolt be, hogy a maximális biztonságú börtönben gondok voltak a riporter egészségével, mellkasi fájdalmakra panaszkodott.

Mohamed Massaquoi, egy helyi újság szerkesztője és a Sierra Leone-i Újságíró Szövetség elnöke szerint a letartóztatás nem más, mint visszaélés az elnöki hatalommal: “Ha pusztán azért lecsuknak újságírókat, mert tényeket közölnek, az szégyen a kormányra és Sierra Leone polgáraira nézve.”

Háború a vírussal

A letartóztatás híre szinte mindenhol címlapra került, kivéve az Awareness Timesnál, ahol a kiadó, Sylvia Olayinka Blyden egy vezércikkben azt állította, hogy Tam-Baryoht nem a járvánnyal kapcsolatos reakciók bírálásáért, hanem szektariánus “izgatás” miatt vették őrizetbe. Blyden korábban az elnök tanácsadója volt. Régebben ő is kritizálta az egészségügyi minisztériumot, mert az szerinte a valóságosnál kevesebb Ebola-esetet hozott nyilvánosságra.

 

Az Awareness Times kiadója múlt hónapban mondott le tanácsadói posztjáról, de amikor még a kormány tagja volt, súlyos vitába került a Monológ riporterével. Ettől eltekintve mindig is dicsérte a munkáját. 2012-ben így írt róla: Sierra Leone egyik legjobb, a jó kormányzást és társadalmi aktivitást elősegítő rádióműsora a hetente sugárzott Monológ, a tapasztalt újságíró, David Tam-Baryoh vezetésével. A hatalmas hallgatósággal bíró műsor arra ösztönzi a kormányon lévőket és a tisztviselőket, hogy helyesen cselekedjenek, a polgáraik érdekeit figyelembe véve”.

Válaszul a mostani vezércikkét ért bírálatokra Blyden azzal érvelt, hogy a sürgősségi intézkedések indokoltak voltak. “Háborút folytatunk vírussal, ami már idáig több ezer honfitársunkat megölte” – írta Facebook-oldalán.

“A Sierra Leonéban kihirdetett rendkívüli állapot valójában arra hívja fel a figyelmet, hogy a kritikai gondolkodásmódra és nyilvános vitákra még inkább szükség van, mint valaha” – mondta Peter Nkang az Újságírók Védelmi Bizottságától.”Az, hogy vádak nélkül tartanak fogva újságírókat, nem segít senkin. Felszólítjuk Ernest Bai Koroma elnököt, hogy azonnal engedje ki David Tam-Baryoht és hagyja, hogy az újságírók szabadon végezzék a munkájukat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik