Nagyvilág

Öngyilkosságba hajszoltak egy japán étteremvezetőt

Az étteremláncnak 124 millió forintnak megfelelő összegű kártérítést kell fizetni, mert a 24 éves fiatalember nem látott más kiutat a helyzetből.

Bírósági döntés értelmében több mint 124 millió forintnak megfelelő jóvátételt kell fizetnie egy japán étteremláncnak és két vezetőjének egy olyan alkalmazott családjának, akit öngyilkosságba hajszolt a rendkívül sok munka.

190 túlórája volt

A steakházairól ismert Sun Challenge egyik éttermének vezetője havi akár 190-200 órát túlórázott, és alig volt pihenőnapja. Huszonnégy évesen végzett magával 2010-ben. Az étteremlánc vezetője és egyik főnöke semmit sem tett ez ellen – mondta ki a tokiói bíróság.

“A szünet nélküli munka és az alkalmazottak szekálása, ezek azok a lelki okok, amelyek az áldozatot arra sarkallták, hogy vessen véget az életének” – mondta indoklásában Jamada Akira bíró.

A kártérítést a fiatalember szülei kapják. A férfi 2007-ben lett az étteremlánc munkatársa, 2009-ben léptették elő étteremvezetővé. A halála előtti hét hónapban csak két szabadnapja volt egy hónapban, a túlóráinak száma pedig elérte a 190-et.

Külön szó van erre Japánban

A család ügyvédje szerint a keddi ítélet történelmi jelentőségű, mert arra fogja bátorítani a túlhajszolt alkalmazottakat, hogy álljanak ki magukért.

Japánban néhány éve külön szó van a túl sok munka miatti halálesetekre. A karosi szót az után kezdték használni, hogy számos munkavállaló meghalt vagy öngyilkos lett a stresszel összefüggő gondok miatt. A szigetországban széles körben elterjedt szokás, hogy az alkalmazottak a szabadidejüket is munkahelyüknek szentelik.

!!!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik