Nagyvilág

Áradásokat hozott a novemberi tavasz Olaszországban

A legmagasabb szintű készültséget és az iskolák bezárását rendelte el szerda este Rómában és a közép-olaszországi Lazio tartományban az olasz főváros prefektusa a várható viharok miatt.

Csütörtökön zárva tartanak az iskolák Rómában és egész Lazio tartományban. A prefektus a meteorológiai előrejelzések miatt tartotta szükségesnek az óvintézkedést. Ezzel egy időben már szerda estétől a legmagasabb fokozatú riadó lépett életbe elsősorban Rómában és a római tengerparton levő Fiumicino térségében. A fokozatosan erősödő széllökések és az előre jelzett viharok miatt fennakadással kell számolni a római repülőterekre érkező és innen induló járatoknál. Készültségbe helyezték Lazio tartomány katasztrófavédelmét és a tűzoltóságot is.

Szerdán heves esőzések és áradások sújtották Olaszország számos más részét. Bezártak az iskolák az északi Cuneo és a szicíliai Catania városában is. A nagy mennyiségű csapadékot az Afrikából érkező meleg szelek hozták magukkal: Rómában szerdán este több mint húsz Celsius-fokot mértek majdnem hetven százalékos páratartalom mellett.

Az északkelet-olaszországi Friuli-Venezia Giulia tartományban szünet nélkül zuhogott az eső szerdán. Velence szigeteit elöntötte az ár. A toszkán Carrara városának utcáit víz öntött el, miután a helyi folyók kiléptek a medrükből. Ezerhatszáz épület rongálódott meg, hétezren töltik az éjszakát áram nélkül – mondta el Carrara polgármestere. Egyes híradások korábban azt jelentették, hogy egy halálos áldozata is van az özönvízszerű esőnek, ezt azonban a polgármester cáfolta. Egy idősek otthonának lakóit helikopterrel mentették ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik