Nagyvilág

Mégsem lesz külön buszjárat a romáknak az olasz városban

Rájöttek, hogy másként is meg lehet oldani az érintett buszjárat közbiztonságát.

„Két buszjárat. Egy nekünk és egy nekik. Ez tűnik az egyetlen megoldásnak.”Egy hete még ezt mondta a Torinótól északra található olasz kisváros, Borgaro Torinese polgármestere arról, hogy miért akarják külön buszra száműzni a romákat egy egyik vonalon. Közben azonban rájöttek, mégiscsak van másik megoldás arra, hogy megoldják a sok lopás, rablás és bántalmazás miatt rosszhírűvé vált járaton a közbiztonsági problémát. Egy olyan megoldás, amihez nem tapadnak olyan szavak, mint „nácizmus”, „fasizmus” és „apartheid”.

Az olasz sajtóban megjelent hírek szerint ahelyett, hogy a 69-es járaton külön „cigánybusz” közlekedne a „rendes” járat mellett, inkább a „rendes” járaton tesznek komolyabb biztonsági intézkedéseket. A járműveket térfigyelő kamerákkal látják el, több rendőr vezényelnek oda, hogy megakadályozzák a rendbontásokat valamint folyamatosan jegyellenőrök lesznek a buszokon, hogy ne lehessen jegy nélkül felszállni – jelentette be a polgármester, aki szerint ezzel teljesen biztonságos lesz a buszjárat. Arról már nem is beszélve, hogy így még azt is elérik, hogy olaszok se tudjanak olaszokat kirabolni.

 A kérdéses, 69-es buszjárat a Google Sreet View felvételén

Az új megoldást azután vezetik be, hogy a külön cigánybusz ötlete országos botrányt okozott. Több olasz politikus a dél-afrikai apartheidhez hasonlította a megoldást, a rasszista felhangok miatt, és több balközép politikus is elhatárolódott az ötlettől, elfogadhatatlannak nevezve azt. Nem meglepően az szélsőjobboldali Északi Liga a támogatásáról biztosította az ötletet és javasolta, hogy azt más városokban is vezessék be. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik