Nagyvilág

Külön buszjáratot akar a romáknak egy olasz város vezetése

A polgármester is támogatja az ötletet, hogy saját buszvonalra száműzzék a cigány utasokat.

„Két buszjárat. Egy nekünk és egy nekik. Ez tűnik az egyetlen megoldásnak.” Az olasz sajtóban megjelent beszámolók szerint ezzel jelentette be a Torinótól északra található olasz kisváros, Borgaro Torinese polgármestere, hogy támogatja az ötletet, hogy külön buszra száműzzék a romákat az egyik vonalon. A Demokrata Párthoz (PD) tartozó Claudio Gambino egy önkormányzati gyűlésen közölte, hogy beszélni fog a megvalósításról a helyi rendőrkapitánnyal.

A „cigánybusz” a 69-es járat vonalán járna, a „rendes” busz mellett, és a romák táboráig közlekedne. A külön buszjárat ötlete azután merült fel, hogy a 69-es járaton egymás után bántalmazták, lopták meg és rabolták ki az utasokat a sok roma által használt buszokon.  A helyiek a beszámolók szerint már így is „cigánybuszként” emlegették a rossz hírűvé vált buszjáratot, ahol eddig nem tudtak rendet tenni a hatóságok, bár több próbálkozást is tettek.

 A kérdéses, 69-es buszjárat a Google Sreet View felvételén

Az ötlet országos botrányt okozott. Több olasz politikus a dél-afrikai apartheidhez hasonlította a megoldást, a rasszista felhangok miatt, és több balközép politikus is elhatárolódott az ötlettől, elfogadhatatlannak nevezve azt. Nem meglepően az szélsőjobboldali Északi Liga a támogatásáról biztosította az ötletet és javasolta, hogy azt más városokban is vezessék be. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik