Nagyvilág

Az Északi Liga az illegális bevándorlók “inváziója” ellen tüntet

A Mare Nostrum nevű olasz földközi-tengeri humanitárius-katonai misszió befejezését követelték.

Az Északi Liga (Lega Nord) több ezer híve tüntetett szombaton Milánóban, a Mare Nostrum nevű olasz földközi-tengeri humanitárius-katonai misszió befejezését követelve, amely a bevándorlásellenes, autonomista olasz párt szerint a törvénytelen migrációt segíti.

“Tizenöt százalékos a munkanélküliség, nincs szükségünk külföldi munkaerőre”. “Nem vagyunk fajgyűlölők, csak realisták”. “Állítsátok meg az inváziót” – volt olvasható a tüntetők tábláin. A tömeg a Dóm térhez menetelt, hogy meghallgassa Matteo Salvini pártelnök beszédét.

A menettel egy időben egy civil szervezetek kezdeményezte másik, “antirasszista” felvonulást is szerveztek a lombard régió székhelyen, de a rendőrség elzárta előlük a Dóm teret. A szervezők szerint tízezren, a rendőrség szerint háromezren vettek részt ebben a menetben.

2013 októbere óta az illegális bevándorlók közül 150 ezer embert mentett ki a Mare Nostrum misszió keretében az olasz parti őrség, illetve a hajótörések színhelye közelében tartózkodó kereskedelmi hajók az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint. Mintegy 4000 ember viszont életét vesztette ugyanezen időszak alatt.

A 2013 októberében, a szicíliai Lampedusánál történt, 366 illegális bevándorló halálával végződött hajótörés után indított Mare Nostrum missziót az olasz kormány közlése szerint november 1-jétől az Európai Unió külső határainak őrizetét összehangolni hivatott ügynökség, a Frontex Triton elnevezésű akciója váltja fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik