Nagyvilág

Péntek a lefejezések és a kövezések napja

Az Iszlám Állam a nem muszlimokat egyszerű tárgyként kezeli. A keresztény szent helyek vörös posztót jelentenek a dzsihadista fegyvereseknek, akik válogatott módszerekkel gyilkolják le a „kívülállókat".

A New York Times cikkében egy magas rangú ENSZ tisztviselőre hivatkozva azt állítja, az Iszlám Állam azzal fenyeget, hogy kiírtja a jezidi kisebbséget Irakban, ha visszautasítják az iszlámba való betérést. A többi kisebbség sincs biztonságban.

Jezidi család. Fotó: Jászberényi Sándor

„A bizonyítékok azt mutatják, hogy népirtás kísérlete zajlik Irakban” – mondta kedden Iván Szimonovics ENSZ-főtitkárhelyettes , hozzátéve, hogy „a jezidiknek két lehetőséget ad az Iszlám Állam: vagy betérnek, vagy meghalnak.”
A felelősségre vonás lehetősége azonban akadályozott. Irak nem írta alá a hágai egyezményt, mely lehetőséget adna a nemzetközi büntető törvényszéknek, hogy kivizsgálja a népirtásokat, éppen ezért a főtitkárhelyettes személyesen fordult az iraki kormányhoz és az autonóm kurd területek kormányzatához, változtassák meg az ország büntetőtörvénykönyvét, hogy abban szerepeljen az emberiség ellenes bűncselekmény is.

Szimonovics elmondása szerint legalább 70 jezidivel találkozott Bagdadban, valamint erbili és dohuki menekülttáborokban, találkozott egy kislánnyal, aki elmondása szerint elmenekült a „szexuális rabszolgaságból” és egy édesapával, akinek négy fiát azért gyilkolta meg az Iszlám Állam, mert visszautasították, hogy felvegyék az iszlám vallást.

Sok etnikum

Irakban tizenhét kisebbség él. Ezek közül a legnagyobbak a kurdok, akik saját autonómiával rendelkeznek az ország északi részén, utánuk következnek az asszírok a maguk körülbelül két és fél millió főt számláló közösségével, majd az iraki türkmének. A három legnagyobb kisebbségnek mindnek saját nyelve van.

Őket követik az afrikaiak, a perzsa adzsámok, az örmények, a bahai-k, a beduinok, a kirkasszianok, a fejlik, a mandéánok, a romák, a cigányok, a zsidók, a kakeiek, a shabakok, valamint a mocsári arabok.

Turkmen asszony és gyermeke. Fotó: Jászberényi Sándor

A kártya védettséget ad

A kurd hatóságok beszámolói szerint az Iszlám Állam a nem muszlimokat egyszerű tárgyként kezeli. Ebbe minden belefér: bárki megölheti, megerőszakolhatja, elveheti tulajdonát. A nem szunnita muszlim vallásúak választhatnak: ha felveszik az iszlám vallást és emellett egy időben hűséget is esküsznek az Iszlám Állam önjelölt vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak, akkor az Iszlám Állam logójával ellátott kártyát kapnak, mely megtiltja a dzsihadistáknak a kártya viselőjének kirablását, megerőszakolását (!), rabszolgává tételét és eladását. A kártyát minden hónapban meg kell újítani.

Shiíta muszlimok esetében szintén kötelező az eskütétel. Ha ez megtörtént, akkor az Iszlám Állam egy-egy családból az egyik fiúgyermeket besorozza tagjai közé és kiképzőtáborba viszi, míg egy lánygyermeket (hétéves kortól felfelé) az egyik harcoló mudzsahidjéhez kényszeríti feleségül, biztosítva a család elkötelezettségét a kalifátus iránt.

Arra, aki elutasítja az iszlámba való betérését, teljes vagyonelkobzás és halál vár. Minden pénteken, az imádság után az Iszlám Állam által megszállt területeken csoportos kövezéseket, lefejezéseket és kivégzéseket tartanak. Rögtönítélő bíróságok állnak fel, melyek helyben hozzák meg az ítéletet, melyet végre is hajtanak.

Shiita asszony gyermekével. Fotó: Jászberényi Sándor

Ehhez képest Srebrenica elhanyagolható

Irak területén a két legveszélyeztetettebb kisebbség az asszír keresztények és a jazidik. A keresztény szent helyek, templomok vörös posztó az Iszlám Állam szemében, az első, amiről intézkednek egy-egy megszállt keresztények lakta területen, ezeknek a lerombolása. Az iszlámba való betérést elutasító keresztényeket keresztre feszítik, az interneten is kering több videó arról, hogy a halálra kínzott embereket csak akkor hajlandóak egyáltalán meggyilkolni is, amennyiben elmondják az iszlámba való betérést jelentő sahadát.

A jezidi vallásúakkal még a keresztényeknél is brutálisabban bánik az Iszlám Állam. Ellentmondó beszámolók láttak napvilágot arról, hogy egyáltalán felkínálják-e nekik az iszlámba való betérés lehetőségét vagy sem. A kiemelt brutalitás oka a jezidik vallásában keresendő, mely mind a szélsőséges keresztény, mind a szélsőséges muszlim értelmezésben ördögimádatként is értelmezhető.

A jezidizmus monoteista vallás. Hitük szerint, miután az Isten megteremtette a világot, azt hét szent lényre, az angyalokra bízta. Ezeket az angyalokat imádják a jezidik, ezek közül is leginkább a „páva angyalt”, vagy ahogyan ők nevezik „Melek Tauszt”.

Melek Tausz a jezdi mitológiában szinte teljesen azonos módon lett Isten kedvenc angyala, mint Iblisz az iszlámban, vagy Lucifer a kereszténységben, de ellentétben a két nagy vallással a jezidi mitológiában Melek Tausz nem tagadta meg Istent azáltal, hogy meghajolt Ádám előtt. Sőt, a jezidizmus szent könyve, a Kitéba Kliue magának Melek Tausznak a szavait és intelmeit őrzi az emberiség felé.

Az Iszlám Állam a jezidizmust teljes mértékben ördögimádatként értelmezi, melynek képviselőit és szent könyveit el akarja törölni a föld színéről. Sem nőnek, sem gyermeknek nem kegyelmez, mely ehhez a valláshoz tartozik.

Nincsenek pontos adatok arról, hogy az Iszlám Állam által végzett etnikai tisztogatás milyen nagyságrendű civil áldozatokkal jár. Egyes politikai elemzők között, de már az ENSZ-ben is teret kapott az a vélemény, hogy a srebrenicai mészárlás ahhoz képest, ami jelenleg Irakban történik, gyakorlatilag elhanyagolható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik