Nagyvilág

Ebola: 82 embert helyeztek orvosi megfigyelés alá

Mindannyian kapcsolatba kerültek azzal a kétéves kislánnyal, aki a múlt héten fertőződött meg és halt bele a betegségbe. Újabb fertőzésről nincs hír.

Tarik Jasarevic, a WHO szóvivője elmondta: három munkatársuk egy hete, azaz még azelőtt Maliba érkezett, hogy ott felütötte fejét az Ebola. A szakértők azt mérik fel, hogy a nyugat-afrikai állam fel van-e készülve a szomszédos országokban tomboló Ebola-járvány leküzdésére, hozzájuk hamarosan a WHO újabb öt munkatársa csatlakozik – írja az MTI.

Mali a nyugat-afrikai térség hatodik országa, ahol az Ebola-vírus megjelent. A járvány által leginkább sújtott három államban – Libériában, Sierra Leonéban és Guineában – eddig mintegy ötezer halálos áldozatot szedett a betegség. Szenegálban és Nigériában viszont sikerült megállítani a vírus terjedését, miután a hatóságok megtalálták és orvosi megfigyelés alá helyezték azt a több száz embert, akik kapcsolatba kerültek az első ottani ebolás betegekkel.

A mali hatóságok jelenleg igyekeznek felkutatni mindazokat, akik érintkezhettek a kétéves kislánnyal, aki kórházba kerülése előtt Guineából busszal utazott nagyanyjával a Mali fővárosba, Bamakóba. Jasarevic közölte, hogy az idős asszony jól van, de az ebola lappangási ideje 21 nap, így továbbra is megfigyelés alatt tartják.

Mali a világ egyik legszegényebb országa, a WHO szóvivője azt mondta: a világszervezet fontolóra vette, hogy egészségügyi kezelőközpontot nyissanak az ország nyugati részén fekvő Kayesben, ahol a kislány belehalt a vérzéses lázba.

A nyugat-afrikai járvány, amely a legsúlyosabb a vírus 1976-os megjelenése óta, eddig mintegy ötezer emberrel végzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik