Nagyvilág

Tíz spanyol megúszta az Ebolát

Elhagyhatták hétfőn a madridi III. Károly Klinikát azok, akiket huszonegy nappal ezelőtt zártak karanténba, mert kapcsolatba kerültek az Ebolával fertőzött spanyol ápolónővel - közölte az egészségügyi intézmény az MTI szerint.

A Nyugat-Afrikában járványt okozó vérzéses láz lappangási ideje három hét, ezalatt a megfigyeltek közül senkinél nem jelentkeztek a betegségre jellemző tünetek és az elvégzett vizsgálatok is negatív eredményeket mutattak. Távozhatott a kórházból például az ápolónő férje, egy közeli barátnője, két fodrász, akiknél az előtt járt, hogy kiderült a betegsége, és egy háziorvos, aki megvizsgálta. Ez utóbbi nyilatkozott is a sajtónak, azt mondta, nagyon kemény volt az elmúlt három hét, amit inkább szeretne elfelejteni.

Az Ebola miatt karanténba zárt tizenhét ember közül öten már a múlt héten hazamehettek. Továbbra is a klinikán marad az a férfi, aki ugyanabban a mentőautóban utazott, mint amellyel kórházba szállították a fertőzött ápolónőt. A kórház tájékoztatása szerint őt nem az Ebola miatt tartják bent. Továbbra is kezelik Teresa Romerót, akinek szervezete a laborvizsgálatok szerint sikeresen legyőzte a fertőzést, de még lábadozik.

A 44 éves ápolónő volt az első, aki nem Nyugat-Afrikában, hanem Európában fertőződött meg a vírussal. Október 6-án vitték be a III. Károly Klinikára, ahol egyébként is dolgozik. Az első tünetek már szeptember 29-én felléptek nála. Előzőleg – augusztusban és szeptemberben – a madridi kórházban halt meg két spanyol misszionárius, aki Nyugat-Afrikában kapta el a betegséget. Az ápolónő úgy fertőződött meg, hogy védőruháját levéve véletlenül az arcához nyúlt kesztyűjével.

Az eset miatt felállított vizsgálóbizottság súlyos szakmai hiányosságokat állapított meg: az ebolás betegek kezelésében közreműködő egészségügyi dolgozók nem voltak megfelelően felkészítve, és a védőfelszerelések is hibásak voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik