Nagyvilág

Az ebola miatt megfigyelik az amerikai katonákat

Az amerikai szárazföldi haderő Olaszországban megkezdte az ebola sújtotta országokból visszatérő katonáinak elkülönítését.

A megszigorított biztonsági előírások értelmében a Nyugat-Afrikából visszatérő katonákat akkor is karanténba zárják a viceznai bázison, ha nem jelentkeztek náluk a betegség tünetei és ha nem voltak részesei olyan incidensnek, amelynek nyomán feltételezhető lenne, hogy megfertőződhettek volna. Az észak-olaszországi bázison eddig 11 katonát különítettek el, köztük Darryl Williams tábornokot, aki az amerikai katonai segítségnyújtás első szakaszában látta el az irányítás feladatát a régióban, írja az MTI.

Steve Warren ezredes, az amerikai védelmi tárca szóvivője szerint ugyanakkor a katonák 21 napig tartó, fokozott elővigyázatossági megfigyelését helytelen lenne karanténnak nevezni. Mint mondta, az egységek rotációja miatt az elkövetkező napokban további több tucatnyi katona kerül majd elkülönítőbe.

A Pentagon sajtóértesülések szerint fontolóra vette, hogy az óvintézkedést a többi haderőnemnél is bevezettesse, ugyanakkor Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője azt hangsúlyozta, hogy az intézkedést nem terjesztették ki a fegyveres erők egészére. Az amerikai haderő tagjai elkülönítő egységeket építenek, mobil laboratóriumokat üzemeltetnek és egészségügyi munkásokat képeznek ki Nyugat-Afrikában. A tervezett csaknem 4 ezer fős kontingensből jelenleg 600-an Libériában, további százan pedig Szenegálban állomásoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik