Nagyvilág

Ebola – mégis terjed a kór

Maliban is megjelent a betegség. New Yorkban pozitív lett a tesztje egy orvosnak.

Az afrikai országban egy kétéves kislánynál állapították meg a kórt. Az egészségügyi minisztérium szerint a gyermek a szomszédos Guineában kapta el a vírust. “Mindenki, aki kapcsolatban volt a kislánnyal, orvosi megfigyelés alatt áll” – mondta a minisztérium szóvivője. Szerint a gyerek nemrég nagyanyjával járt Guinea déli részén. Libéria és Sierra Leone mellett Guineát sújtja a leginkább a mostani járvány. Maliban nyugalomra intették az embereket, de azt is kérték, hogy lehetőleg kerüljék a járvány sújtotta országokat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön azt közölte, “meglehetősen biztos” abban, hogy a Libériát, Guineát és Sierra Leonét sújtó járvány nem terjedt át a szomszédos országokra. A világszervezet előzőleg azt ígérte, hogy szakértői csoportokat küld a továbbterjedés szempontjából leginkább veszélyeztetettnek tartott Maliba és Elefántcsontpartra, hogy felmérje az ottani hatóságok felkészültségét.

New Yorkban pozitív lett a tesztje egy orvosnak

A hatóságok szerint pozitív lett a tesztje az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet egy nemrég Nyugat-Afrikában járt amerikai orvosának, aki csütörtökön került kórházba New Yorkban. A férfi a negyedik ebolás beteg az Egyesült Államokban és az első New Yorkban. Az amerikai nagyvárosban elvégzett vizsgálat eredményét még az atlantai járványügyi központnak (CDC) is meg kell erősítenie, de a tévedés esélye csekély.  

A 33 éves Craig Spencer több mint egy hete tért vissza Amerikába Guineából. Szerdán láz és hasmenés lépett fel nála, csütörtökre rosszabbul lett, ekkor tájékoztatta a hatóságokat. Jelenleg elkülönítve ápolják. Vele együtt karanténban van menyasszonya is, akin egyelőre nem mutatkoznak a betegség jelei. A New York-i hatóságok igyekeznek feltérképezni, hogy az orvos kikkel lépett kapcsolatba a napokban, valamint azonosítani azokat, akik megfertőződhettek. Craig Spencer metrón utazott és taxiba is ült a tünetek megjelenése előtt. A férfi a New York-i Presbiteriánus Kórház munkatársa, de nem kezelt beteget, mióta visszatért Afrikából.  

Az EU egy biztost, Paul Allen pénzt küld harcba

Hrisztosz Sztilianidisz, az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős leendő biztosa lesz az Európai UnióEbola elleni műveleteinek koordinátora – közölte az egyik népszerű közösségi oldalon Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Egy neve mellőzését kérő tagállami diplomata korábban azt mondta: a brit kormányfő levélben kérte, hogy az EU minden lehetséges szinten foglalkozzon a járvánnyal. A név nélkül nyilatkozó diplomata tudatta, hogy bár az unió jogkörei egészségügyi kérdésekben korlátozottak, a kérdésért felelős eseti munkacsoport mindennap összeül és egyeztet, folyamatos a koordináció és az úgynevezett bevált gyakorlatok megosztása az országok között.

Közben a Microsoft társalapítója 100 millió dollárt adott a járvány elleni harcra. Paul Allen többek közt a vírussal megfertőződött orvosok Nyugat-Afrikából való elszállítását akarja támogatni, mert szerinte a bizonytalanság, hogyha megbetegednek, kijutnak-e Nyugat-Afrikából, visszatartja a szakembereket attól, hogy segítsenek. Az üzletember augusztus óta segíti a betegség elleni harcot, amelyet más vagyonos vállalatvezetők is támogatnak, Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója 25 millió dollárt ajánlott fel.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik