Nagyvilág

Le Monde: Orbán ellen az EU-nak példa lehetne az USA

Meddig tűri Brüsszel Magyarország egyre nyíltabb antidemokratikus elhajlásait?

Az Európai Unióban kell-e maradnia Magyarországnak? címmel közölt szerkesztőségi írást a Le Monde. A balliberális francia újság szerint Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztossá választása után két kérdés vetődik fel: lehet-e épp az ellenkezőjét tenni Brüsszelben annak, amit Budapesten, az alapító eszmék megtagadása nélkül az EU tűrheti-e tovább szó nélkül egyik tagja, Magyarország egyre nyíltabb antidemokratikus elhajlásait.

Az írás megemlítette, hogy Navracsics Orbán Viktor előző kormányának igazságügyi minisztere volt, és e minőségében “visszaszorította a bírók szabadságjogait, vizsgálatokat indított a civil szervezetek ellen, elsősorban azok ellen, akik külföldi támogatást élveznek, részt vett az Alkotmánybíróság megzabolázásában, és nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a törvényhozói munka a kulturális és nyilvános szabadságjogok visszaszorításáról szóljon”.

A Le Monde szerint az októberi önkormányzati választásokon elsöprő győzelmet arató Orbán kormány ragaszkodik a magyar kulturális intézmények politikai felügyelet alá helyezéséhez. Legfőbb célpontja a sajtó, gyakran nem egyenes eszközökkel. Ilyen például az RTL-t sújtó 40 százalékos reklámadó, amely az egyik olyan ritka tévécsatorna, amely még meri bírálni a Fidesz irányvonalát.

Navracsics esete – aki Brüsszelben “a skizofréniára való nagy alkalmasságáról” próbálta biztosítani az európai képviselőket, amikor arról beszélt, hogy az ellenkezőjét fogja tenni annak, amit a Fidesz tesz Budapesten – a lap szerint kiválóan jellemzi azt a problémát, amit Magyarország jelent az EU-nak.

Az írás emlékeztetett Orbán tusványosi beszédére, amelyben “három tekintélyelvű és nacionalista rendszer, a kínai, az orosz és a török iránti csodálatát fejezte ki”, és nem titkolta az uniós értékek, a jogállam, a hatalmi ágak szigorú szétválasztása és a szabadságjogok tisztelete iránti mély megvetését. “Mindezek helyett Orbán Viktor nemzetdicsőítő politikát folytat, amely földbe tapossa a szellemiségét és a betűjét is Magyarországon az Európai Uniónak az európai befektetésekre és a külföldi civil szerveztek tevékenységére vonatkozó védelmének”.

Az Egyesült Államok levonta a következtetést azzal, hogy beutazási tilalmat rendelt el magyar személyiségekkel szemben korrupciógyanú miatt, akik közül “egyesek a miniszterelnök köréhez tartoznak”. “Azért az mégiscsak ellentmondás, hogy az Egyesült Államok érzékenyebb, mint Európa az olyan értékek védelmét illetően, amelyek őrzőjének tartja magát” – írta a francia balliberális lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik