Belföld

Megint kiosztották Orbánt

Még mindig a miniszterelnök tusványosi beszéde a téma. Ezúttal a Magyar Narancsnak nyilatkozott egy világhírű politológus, aki nem kímélte az illiberális demokrácia fogalmát.

Puszta retorikai fogásnál többről van szó – értékelte a Magyar Narancsnak Francis Fukuyama Orbán Viktor tusványosi beszédét. Szerinte a magyar miniszterelnök az illiberális demokráciáról hangoztatott véleményével „átlépett egy ideológiai küszöböt és felrúgta azt a nyugati értelemben vett konszenzust, ami a jó kormányzás lényegét jelenti”.

Orbán egy népakaraton nyugvó, de az egyéni jogokat nem tisztelő rezsimet épített, és ez terjedőben van – aggódott a hetilapnak telefonon adott interjújában a neves amerikai politológus.

Így folytatta: amíg azok a vezetők, akik ebben a modellben utaznak, fű alatt, csendben teszik ezt. Orbán azonban tabut tőrt: nyíltan hirdette meg a maga illiberális rendszerét.

A lényeg a beszédből még egyszer

„2010-ben és különösen mostanában bátran ki kellett mondanunk egy olyan mondatot, amely egy szintén az előbb itt megidézett mondatokhoz hasonlóan a szentségtörés kategóriájába tartozott a liberális világrendben. Ki kellett mondanunk azt, hogy egy demokrácia nem szükségképpen liberális. Az, hogy valami nem liberális, még lehet demokrácia. (…) a liberális társadalomszervezési elvekkel, módszerekkel és egyáltalán a társadalom liberális megértésével szakítanunk kell. (…) Tehát félelem, begubózás és visszahúzódás helyett bátorságot, előretekintő gondolkodást, ésszerű, de bátor cselekvést javaslok a Kárpát-medencei magyar közösségnek, sőt a világban szétszóródott teljes magyar nemzeti közösségnek. Könnyen lehet, miután bármi megtörténhet, hogy eljön a mi időnk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik