Nagyvilág

Az Európai Bizottsághoz fordultak Orbán beszéde miatt

Írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz Pavel Telicka, az európai liberálisok európai parlamenti (EP-) frakciójának egyik alelnöke Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt.

A képviselőcsoport üzenete szerint a miniszterelnök kinyilvánította, hogy illiberális Magyarországot akar, Oroszország és Kína példáját követve, a pénzügyi válság és a versenyképesség növelésének ürügyével pedig megnyirbálta a sajtószabadságot és a hatalmi ágak egyensúlyát – írja az MTI. 

Telicka szerint ez az EU liberális demokratikus értékeinek “égbekiáltó elutasítása”, amelyre válaszul arra szólítja fel a bizottságot, hogy “szegüljön szembe a Magyarországról érkező fenyegetéssel”, vagy adjon magyarázatot, miért nem tesz semmit.

 
Orbán Tusványoson
Fotó: MTI/Beliczay László

“Meddig védi még (a miniszterelnököt) az Európai Néppárt frakciója, és mikor ítélik már el nyíltan, hogy egyik tagpártjuk azondolgozik, hogy Magyarországot Kínához és Oroszországhoz tegye hasonlatosabbá?” – zárul a frakció Facebook-üzenete. 

Orbán Viktor júliusban a 25. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor alkalmával, Tusnádfürdőn arról beszélt, hogy az új magyar államszerveződés alapja a munkaalapú állam, amely nem liberális természetű. Mint mondta: a világ azokat a rendszereket próbálja megérteni, amelyek nem nyugatiak, nem liberálisok, talán nem is demokráciák, és mégis sikeresek. Itt említette példaként a többi között Kínát és Oroszországot. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy ez az illiberális állam nem tagadja a liberalizmus alapvető értékeit, de nem teszi ezt az ideológiát az államszerveződés központi elemévé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik