Nagyvilág

Lázadók kezére került a jemeni főváros

Jemen fővárosa keddre szinte teljesen az Anszarullah nevű síita lázadószervezet ellenőrzése alá került. Az arab ország szunnita elnöke a hatalma elleni "összeesküvésnek" tartja a történteket és ígéretet tett az állam fennhatóságának helyreállítására.

A húszi lázadók torlaszokat és ellenőrzőpontokat állítottak fel Szanaa fő útvonalain – jelentette az AFP francia hírügynökség helyi tudósítója az MTI szerint.

“Ami Szanaában történik, valójában összeesküvés egy polgárháború kirobbantására” – szögezte le a sajtó képviselői előtt Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök.

Dzsamál Benomar, az ENSZ helyi különmegbízottja – aki a lázadók és a kormány közötti békemegállapodás tető alá hozásában hétvégén közvetítő szerepet játszott – arról számolt be, hogy hétfő este összecsapások törtek ki a jemeni hadsereg és az Anszarullah harcosai között.

“Ami az utóbbi napokban zajlik, a jemeni állam összeomlását és a politikai átalakulási folyamat végét vonhatja maga után” – figyelmeztetett Benomar az al-Arabíjja arab hírtelevíziónak adott interjúban.

A területük kiterjesztését és jogaik megerősítését követelő húszi lázadók vasárnap indítottak villámhadjáratot Szanaában, és anélkül, hogy a biztonsági erők ellenállásába ütköztek volna, sikerült elfoglalniuk számos fontos létesítményt. Mindez jól mutatja a rezsim rendkívüli törékenységét a Szaúd-Arábiával szomszédos Jemenben, ahol nemcsak az északi húszi lázadók okoznak fejfájást a vezetésnek, hanem a déli országrészben tevékeny szeparatista mozgalom és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet is.

Az Anszarullah képviselői vasárnap az elnöki palotában ugyan aláírták a többek között egy új “nemzeti egységkormány” felállításáról rendelkező egyezséget, annak biztonsági mellékletét azonban elutasították. A síita lázadószervezet szóvivője azt mondta: addig nem is kerül erre sor, amíg a szanaai hatóságok nem kérnek bocsánatot azoknak a húszi lázadóknak a haláláért, akik szeptember elején másokkal együtt kísérletet tettek a kormány székhelyének megtámadására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik