Nagyvilág

Sem a tüntetők, sem a hongkongi kormányzó nem tágítanak

Sátrakat vertek a diákok az utakra, ott töltik az éjszakát. Ellentüntetések is voltak, csekély számú résztvevővel.

Hongkong kormányzója kijelentette, hogy szerinte a szervezők elvesztették az ellenőrzést a tüntetés felett, ugyanakkor meggyőződése, hogy a demonstrációk már nem tartanak sokáig. Elmondta, hogy a kormányzat és a rendőri erők maximális toleranciát tanúsítanak a demonstrálókkal szemben, ha az elfoglalt utak szabaddá tételéhez rendőri beavatkozásra lesz szükség, minimális erőt fognak alkalmazni. Leung Csun-Jing szerint nincs esély arra, hogy a diákok követelésének megfelelően változtassák meg a jelölési rendszert a 2017-es kormányzóválasztáson.

A harmadik hete tartó demonstráció több ezresre nőtt. A diákok nyílt levelet intéztek a kínai államelnökhöz azzal, hogy a kormányzó félrevezette a pekingi vezetést, mikor azt állította, hogy a hongkongiak többsége egyetért azzal, hogy a kormányzóválasztáson azok indulhassanak, akiket egy 1200 fős jelölőbizottság jóváhagy. A diákok jelezték, hogy akaratuk, a nyílt jelöltállítás nincs ellentétben a kínai elnök Hongkong-politikájával, az egy ország-két társadalmi rendszer elvvel.

A tüntetéseket ellenző Igazság Szövetsége nevű szervezet mindössze néhány tucat aktivistával vonult fel azt követelve, hogy a diákok vessenek véget a területfoglalásnak. Ellenfelvonulást tartott az építőipari dolgozók szakszervezete is, mert az építőanyagot nem tudják az építkezésekre szállítani és a munkásoknak is több időbe telik eljutni munkahelyükre. Azt kérték a diákoktól, hogy „hagyják szüleiket dolgozni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik