Nagyvilág

A lakosság bontja a kordonokat Hongkongban

Ellentüntetők kezdtek hétfőn a fémkordonokból álló barikádok bontásába Hongkong üzleti negyedében, ahol harmadik hete tart a diákok területfoglaló tiltakozó akciója, teljes választási reformot követelő tüntetése – jelentette az MTI.

Megelégelték a diákok terüleletfoglalását Hongkong üzleti negyedében a lakosok. Néhányan maszkban, mások markolóval bontják a kordonok illesztéseit, többen pedig transzparensekkel tiltakoznak. A hongkongi diákok teljes választási reformot követelnek Pekingtől a Foglald el a központot! megmozdulás keretében, azonban a tiltakozó akció ellen is demonstrálnak: a legfrissebb jelentések szerint az ellentüntetőkhöz teherfuvarozók és személyszállításból élők is csatlakoztak, csaknem félezren.

Voltak, akik azt hangoztatták, hogy egyes sofőrök a diáktüntetések következtében elveszítették az állásukat, és volt, aki azt kiabálta, hogy korábban támogatta a tüntetőket, de mára meggyűlölte őket.

Leung Csun-jing kormányzó Kantonban úgy nyilatkozott, hogy az üzletek normális működésének és a forgalomnak az akadályozása nem tarthat örökké. Ismételten hangsúlyozta, hogy a kormányzat és a rendőrség eddig “rendkívüli visszafogottságot” tanúsított. Mint mondta, az érintett kerületek elöljáróinak kísérlete arra, hogy jobb belátásra bírják a diákokat, kudarcot vallott. Ugyanakkor elzárkózott attól, hogy határidőt szabjon a közterület-foglalóknak az elvonulásra. Hétfő hajnalban órákat csúszott a kormányzatot és Pekinget is erősen bíráló Apple Daily kiszállítása, mivel közel száz ellentüntető zárta el az épület bejáratát.

A diákok megmozdulása szeptember 22-én kezdődött, majd területfoglalással egészült ki. A soron következő, 2017-es kormányzóválasztáson ugyan első alkalommal minden választópolgár szavazhat, de csak azokra a jelöltekre, akiknek személyéről a helyi társadalmi rétegeket képviselő 1200 fős bizottság dönt majd. A diákok viszont szabad, nyílt jelöltállítást követelnek, amely biztosítja, hogy nem csak Peking-barát politikusok kapnak esélyt a jelöltségre. A hongkongi alaptörvény, más néven minialkotmány kizárja a szabad jelölés rendszerét.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik