Nagyvilág

Nem tárgyal a tüntetőkkel a hongkongi kormányzat

A vezetés szerint a demonstráló diákok felhívása aláásta a konstruktív párbeszéd lehetőségét – tudósít az MTI.

A diákok újabb területfoglaló tüntetéseket hirdettek meg arra az esetre, ha a párbeszéd nem adna lehetőséget a választási reformot érintő követeléseik teljesülésére, ezért a hongkongi kormányzat lemondta a péntekre tervezett tárgyalásokat a tüntetés szervezőivel.

A különleges közigazgatási övezet kormányzati titkárságának vezetője, Carrie Lam azt mondta, hogy azt, hogy a „törvénytelen területfoglalásnak” mikor vetnek véget, a diákok nem használhatják eszközként a tárgyalásokon. A reformról szóló bárminemű párbeszédnek kizárólag az alaptörvény és a kínai törvényhozás döntése lehet a kerete – hangsúlyozta.

Lam azt mondta, hogy a kormányzat nem támasztott előfeltételeket a tárgyalásokhoz és a jövőben sem kívánja ezt tenni, de ezt elvárnák a diákoktól is.

A város egy részét a tüntetések sikeresen megbénították. A South China Morning Post hongkongi lap megszólaltatott egy közgazdászt, aki szerint a turizmus, a kiskereskedelem és a vendéglátóipar öt százalékos visszaesése is hetente csaknem tízmilliárd forintos veszteséget okozna.

A diákok szeptember 22-én kezdtek tüntetésbe, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választások reformjának Peking által diktált menetét. A következő választáson ugyan minden szavazásra jogosult polgár választhat, de csak abból a két-három jelöltből, akiknek személyéről egy 1200 fős bizottság dönt. A diákok úgy vélik, hogy a testület csak Kína-barát jelölteket állítana, ezért követelik a szabad jelöltállítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik