Nagyvilág

Az ausztrál kormányfő neki akar menni Putyinnak

„Le fogja teríteni Putyint” – ígérte Tony Abbott. Az ausztrál miniszterelnök a nyáron Ukrajnában lelőtt gép miatt készül kemény fellépésre az orosz elnökkel szemben.

Tony Abbott konzervatív ausztrál miniszterelnök a világ húsz legnagyobb gazdaságát tömörítő G20-csoport találkozóján tárgyalna Vlagyimir Putyinnal novemberben az ausztráliai Brisbane-ben – adta hírül az MTI. Abbott azt követeli, hogy Oroszország működjön együtt a július 17-i kelet-ukrajnai repülőgép-szerencsétlenség kivizsgálásában, amelyben 27 ausztrál vesztette életét.

A canberrai orosz nagykövetség harmadtitkára gyerekesnek nevezte Abbott kijelentését, egyúttal figyelmeztetett, az 56 éves ausztrál miniszterelnök – aki korábban amatőr ökölvívó is volt – nem biztos, hogy elbírna a 62 éves Putyinnal. „Remélhetőleg nem lesz verekedés. Természetesen csodáljuk az ausztrál miniszterelnököt, nagyon fitt. De az orosz elnök profi cselgáncsozó” – mondta Alekszandr Odojevszkij, emlékeztetve arra, hogy Putyin fekete öves dzsúdós. Azt is hozzátette, hogy Putyin nem kíván kétoldalú találkozón részt venni Brisbane-ben.

Keddre Abbott visszafogottabban beszélt a Putyinnal való esetleges találkozásról. Az ausztrál kormányfő csupán annyit fűzött az elhangzottakhoz, hogy „kemény” beszélgetésre készül az orosz elnökkel.

Az orosz kormánypárt egyik képviselője, Vjacseszlav Nikonov azt mondta, Putyinnak „nem tetszenének ezek a kijelentések”, de az orosz elnök „már hozzászokott a nyugati politikusok retorikájához”. Putyin ugyanakkor Nikonov szerint sosem mondana hasonlókat, „mert tud viselkedni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik