Nagyvilág

Lelőtt maláj gép: rekordösszegű „vérdíj”

Harmincmillió dollárt ajánlottak fel annak a nyomravezetőnek, aki kideríti, ki lőtte le Ukrajna felett a maláj gépet.

A felajánlást tevők nem fedték fel személyazonosságukat. Megbízást a németországi székhelyű Wifka nyomozóiroda kapott arra, hogy a felelősöket kinyomozza és azonosítsa. Az ehhez vezető információkért és bizonyítékokért jár a harmincmilliós jutalom.

„A szörnyű gyilkosság vagy ’baleset’ után minden politikai fél belföldön és külföldön egyaránt azt nyilatkozta, tartoznak annyival az áldozatoknak, hozzátartozóiknak és a nyilvánosságnak, hogy tisztázzák a szerencsétlenség körülményeit és bemutassák a történtek bizonyítékait. Eddig egyik sem történt meg” – írta a magánnyomozó cég közleményében.

A nyomozóiroda azt is közölte, hogy az összeg Zürichben van letétbe helyezve a legnagyobb svájci bankban, és a nyomravezető új személyazonosságot kap. Josef Resch, a nyomozás vezetője azt mondta, a megbízók kilétét ugyan ő sem ismeri, de nincs kétsége az ajánlat komolyságát illetően. Resch harminc éve dolgozik magánnyomozóként. Pár éve sikerült Florian Homm nyomára akadnia, aki eltűnt, miután 2007-ben befektetési csalással vádolták meg Amerikában.

 A maláj gép roncsai Ukrajnában

Fotó: MTI

A harmincmilliós jutalom egyedülálló a maga nemében, mert Oszama bin Laden terroristavezér kézre kerítéséért annakidején 26 millió dollárt ajánlottak fel.

A Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járatát július 17-én lőtték le oroszbarát szakadárok Kelet-Ukrajnában. A gépen 298-an utaztak, valamennyien életüket vesztették. Az ügyben nemzetközi vizsgálat folyik, de a helyszín átkutatását sokáig akadályozták az orosz szeparatisták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik