Nagyvilág

Még mindig nem engedik a szakértőket a lezuhant géphez Ukrajnában

A tíz napja már Ukrajnában veszteglő 30 fős kutatócsoportnak túl nagy biztonsági kockázatot jelent, hogy a katasztrófa területére jussanak – jelentette be a malajziai védelmi miniszter, akinek voltak rokonai a halálos áldozatok között.

Hishamuddin Hussein emlékeztetett arra, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőire rálőttek legutóbbi ellenőrző körútjuk során a Boeing-777-es gép lezuhanásának körzetében.

Kijevben és Moszkvában is tárgyalt

“A helyzet változatlanul veszélyes, nem teszi lehetővé a szakértők számára az odajutást. De nem veszítettük el a reményt, hogy mihamarabb elutazhatnak a helyszínre” – hangsúlyozta a miniszter. Mint mondta, az ausztrál, malajziai és holland szakértőkből álló nemzetközi csoport “fogja megállapítani, mikor nyílik lehetőség arra, hogy minimális kockázat mellett elutazhassanak a katasztrófa helyszínére”.

A malajziai védelmi miniszter, akinek rokonai is meghaltak a repülőszerencsétlenségben, a hónap elején Kijevben és Moszkvában is tárgyalt, kérve a vizsgálóbizottság eljutásának lehetővé tételét a gép lezuhanásának helyszínére, Donyeck térségébe, és ott felkutathassák a még esetleg ott maradt tetemeket.

A 43-ból csak 34 áldozatot tudtak hazaszállítani

A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatán, amelyet július 17-én minden valószínűség szerint lelőttek, 43 malajziai állampolgár tartózkodott. Közülük eddig 34 áldozat földi maradványait szállították haza. A tragédiában összesen 298-an vesztették életüket, többségük holland állampolgár volt.

A vizsgálatot végző Holland Biztonsági Testület szeptember 9-én közzétett előzetes jelentése szerint a Boeing-777-es több, kívülről érkező, nagy mozgási energiájú tárgy okozta szerkezeti károsodás miatt még a levegőben darabokra szakadt Délkelet-Ukrajna felett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik