Nagyvilág

Újabb amerikai zavargások egy fekete fiú lelövése miatt

Kisebb összetűzések alakultak ki tüntetők százai és rendőrök között az amerikai St. Louis városában péntekre virradó éjjel, ahol azután szabadultak el ismét az indulatok, hogy szerda este egy fehér rendőr agyonlőtt egy afroamerikai fiatalt.

A haláleset miatt tiltakozók a helyi hatóságok közlése szerint egy rendőrautót, valamint számos üzletet és lakóházat megrongáltak, amerikai zászlókat égettek az utcán és késsel dobtak meg egy rendőrt. A nagyjából 400 fős tömeg az éjszaka folyamán a város déli részének több pontját kiabálásba és skandálásba kezdett, szitkokat szórt a felvonuló rendőrökre, akik paprikaspray-vel próbáltak oszlatni.

A tüntetések kapcsán két embert vette őrizetbe helyi idő szerint csütörtök éjfélig.

A tiltakozást az váltotta ki, hogy szerdán egy 32 éves, szolgálaton kívüli rendőr agyonlőtt egy 18 éves fekete fiút. A hatóságok szerint a fiatal többször rálőtt az őt üldöző rendőrre, aki viszonozta a tüzet. Előző nap is százak tiltakoztak az utcára vonulva az incidens kapcsán.

Az eset mindössze néhány kilométerre történt St. Louis Ferguson nevű elővárosától, ahol augusztusban két héten át zavargások voltak, miután egy fehér bőrű rendőr lelőtt egy fegyvertelen afroamerikai tizenévest.

Az augusztusi eset áldozata, Michael Brown emlékére több polgárjogi szervezet is felvonulást tervez tartani a hétvégén St. Louisban és Fergusonban. A szervezetek azt követelik, hogy tartóztassák le a Brownt agyonlövő rendőrt. Az interneten ezrek jelezték előre részvételüket a megmozdulásokon.

A szervezők azt hangsúlyozták, hogy békés demonstrációra készülnek, de a fergusoni hatóságok – amelyeket sok bírálat ért, amiért egyesek szerint túlzott erővel léptek fel augusztusban a tüntetőkkel szemben – közölték, hogy nagy tömegekre és esetleges erőszakra számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik