Nagyvilág

Kísérleti Ebola-oltással próbálkoznak

Több ezer kísérleti, Ebola elleni védőoltást bocsátanak a következő hónapokban a fertőzöttekkel kapcsolatba került személyek, például segélymunkások rendelkezésére.

Marie-Paule Kieny, a WHO igazgatóhelyettese azonban arra is figyelmeztetett, hogy egyelőre nem bizonyos, hogy a védőoltás hatékony, mi több, egyáltalán biztonságos.

Annak tesztelése már folyik, hogy a kísérleti gyógyszer okoz-e ártalmas mellékhatásokat, és ha igen, milyeneket. Kieny közölte, hogy miután megbizonyosodtak arról, a védőoltás nem árt, alkalmazhatják a járványos területeken. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ameddig nem sikerül a szer hatékonyságát bebizonyítani, annak, aki megkapja az oltóanyagot, ugyanolyan óvatosnak kell lennie életvitelében, mintha nem élvezne védettséget a ragály ellen.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken arról számolt be, hogy megvizsgálják a rendelkezésre álló kísérleti gyógyszereket és oltásokat. Ezzel az az intézmény célja, hogy segítsen az egészségügyi hatóságoknak eldönteni, melyek használhatóak az Ebola-vírus elleni küzdelemben.

A Nyugat-Afrikában február óta tomboló Ebola-járvány az eddigi legsúlyosabb a kór négy évtizeddel ezelőtti megjelenése óta. Hivatalos adatok szerint szeptember 21-ig 2917-en haltak meg a betegségben, és a vírus eddig 6263 embert fertőzött meg. A járvány során 373 egészségügyi dolgozó is elkapta a kórt, közülük 208-an vesztették életüket.
Az Ebolára gyógyszer egyelőre nincs, csak tüneti kezelése lehetséges. A halálozási arány nagyon magas, legalább 50 százalékos, de területenként előfordult már 90 százalék feletti hányad is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik