Nagyvilág

Ebolában halt meg egy spanyol Madridban

A 69 éves férfi a nyugat-afrikai Ebola-járvány második spanyol áldozata.

Manuel García Viejo Sierra Leonéban fertőződött meg a vírussal, ahol egy betegápoló katolikus rend tagjaként egy Ebola-betegeket is ellátó kórházat vezetett. A férfi összesen harminc éve dolgozott Afrikában, ebből tizenkettőt Sierra Leonéban töltött.

A misszionáriust hétfőre virradóra szállították Madridba gyógykezelésre a spanyol légierő egy gépén. A férfi a spanyol fővárosba már eleve súlyos állapotban érkezett, s állapota később tovább romlott.

Manuel García Viejo a nyugat-afrikai Ebola-járvány második spanyol áldozata. Augusztusban egy 75 éves spanyol papot ragadott el a járvány. Libériában kapta el az Ebolát, és ugyanabban a madridi kórházban kezelték sikertelenül, ahol a most elhunyt misszionáriust is. Ő volt a járvány első európai áldozata.

A Nyugat-Afrikában február óta tomboló Ebola-járvány a legsúlyosabb a betegség négy évtizeddel ezelőtti megjelenése óta. Hivatalos adatok szerint szeptember 21-ig 2917-en haltak meg a kór okozta betegségben, és a vírus eddig 6263 embert fertőzött meg. A járvány során 373 egészségügyi dolgozó is elkapta a kórt, közülük 208-an vesztették életüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik