Élet-Stílus

Ebolától rettegve dobják ki a házimajmokat

Az elefántcsontpartiak előszeretettel tartanak otthon majmokat és nagymacskákat, de a víruspánik miatt most tömegével válnak meg tőlük.

Az AFP tudósítója egy abidjani állatkertben járt, ahol befogadják a kidobott állatokat. Az állatkertnek ez a része a látogatók számára hozzáférhetetlen – karanténban tartják az itt lakókat, mert ha Ebolát nem is, más betegségeket még hordozhatnak. Egyes ketrecekre jelzést tettek: az állatok nem fertőzöttek, de továbbra is elkülönítve tartják őket, hogy ne kaphassanak el semmit. Csimpánzok, páviánok nyüzsögnek a ketrecekben, vagy éppen szomorúan ülnek egy helyben.

Az állatkert orvosa az egyik páviánt például úgy mentette meg, hogy szóltak neki, hogy az utcán kóborol. Mire megérkezett a helyszínre, már kövekkel és botokkal felfegyverkezett emberek vették körül, akik a betegségtől tartva agyon akarták verni szerencsétlen majmot. A rémült nőstény három hét után felépült a sokkból, sőt már egészen elszemtelenedett: előszeretettel dobálja gondozóját, ha hátat fordít neki.

Egy csimpánzt tulajdonosa azért volt kénytelen beadni az állatkertbe, mert az Ebolától tartó szomszédok folyamatosan zaklatták. Az elkülönítés elteltével az állatok átkerülnek társaikhoz az állatkert látogatható részébe – mondta az intézmény egyik vezetője. Elefánt kivételével már mindenféle házikedvencként tartott vadállatot kaptak az emberektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik