Nagyvilág

Felmentették a gondatlan holokauszttagadás alól Pontát

A Román Miniszterelnök Basescu uralmát a náci rezsimhez hasonlította, de ez még nem büntetendő a diszkriminációellenes hatóság szerint.

Nem tagadta a holokausztot Victor Ponta román miniszterelnök, amikor Traian Basesscu tízéves államfői ténykedésének következményeit a náci rezsiméhez hasonlította – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) előző napi döntéséről Asztalos Csaba, a testület elnöke.

A politikust “gondatlanságból elkövetett” holokauszttagadásért jelentette fel a hatóságnál az ActiveWatch médiafigyelő szervezet, mert megítélése szerint a kijelentés – még ha nem is szándékosan – a nácizmus bűneit bagatellizálja, és ezzel sérti a holokauszt áldozatait.

A CNCD felmentő határozatánál azt vette figyelembe, hogy a nyilatkozat nem utal a zsidó közösségre, s nem a zsidó közösség panaszkodott diszkriminációra – magyarázta Asztalos Csaba. Hozzátette: a határozat indoklásában a CNCD mindazonáltal elhatárolódik az összehasonlítástól, amelyet a maga részéről “enyhén szólva szerencsétlennek” tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik