Nagyvilág

Romániának ki kell vizsgálni a bányászjárást

1990-ben Zsil-völgyi bányászok mentek neki a hatalom ellen tüntetőknek, többen életüket vesztették.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága arra kötelezte a román államot, hogy vizsgálja ki a bukaresti bányászjárás körülményeit és fizessen kártérítést az atrocitások áldozatainak – írja az MTI.

1990 júniusában Zsil-völgyi bányászok érkeztek Bukarestbe, hogy összecsapjanak a Ion Iliescu akkori államelnök ellen tüntetőkkel. A bányászok feldúlták az ellenzéki pártok székházát, tüntetőket, járókelőket, diákokat vertek meg, többen életüket vesztették.

Marin Stoica is kórházi ápolásra szorult a brutális bántalmazás következtében, de ügyében a román ügyészség nem indított bűnvádi eljárást, ezért később a strasbourgi bírósághoz fordult. A bíróság végzésében Stoicának adott igazat, a román államot 15 ezer euró kártérítés kifizetésére kötelezték. Emellett kimondták, hogy Románia köteles folytatni az események kivizsgálását, mert a bűncselekmények nem évültek el. A történtek emberiesség elleni bűncselekménynek minősíthetőek, melyek elkövetéséért az akkori román vezetést terheli a felelősség – indokoltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik