Nagyvilág

Kiderült, mitől zuhant le Ukrajnában a maláj gép

Holland repülési szakértők szerint számos repülő tárgy miatt történt a szerencsétlenség, amelyek nagy sebességgel kilyuggatták az MH17-es utasszállítót – írja a BBC News. A jelentés nem mondja ki, hogy rakétatámadás érte a gépet, de ebbe a kategóriába az is belefér, ahogyan más repülőkön keresztül akár az ufók is.

A holland repülési biztonsági szakértők semmiféle bizonyítékot nem találtak a technikai vagy emberi hibára. A szakemberek a vizsgálat során a feketedoboz adatait vetették össze a légi irányítás adataival, a műholdképekkel és a helyszínen készült fotókkal – derül ki a BBC News híréből.

Az előzetes jelentés szerint a gép akkor szenvedhette el a végzetes meghibásodást, amikor jelentős mennyiségű gyorsan repülő tárgy hatolt be a repülőgépbe kívülről. A szakértők szerint a végső jelentést egy éven belül adják majd ki.

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe Donyeck megyében, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen zuhant le július 17-én. A gépen tartózkodók közül senki sem élte túl a katasztrófát, mind a 298-an meghaltak, többségük holland volt.

Kijevben és Nyugaton azt feltételezik, hogy a gépet Buk típusú orosz légvédelmi rakétával lőtték le a Moszkva-barát szakadárok. Ezt a szakadárok egyik vezetője elismerte, egy másik lázadóparancsnok pedig valószínűsítette. Kijev néhány hete – még a vizsgálat lezárulta előtt – közölte, hogy a feketedobozok adataiból arra lehet következtetni, egy felrobbant rakéta repeszei által okozott erős nyomáscsökkenés miatt zuhant le a repülőgép.

A nagypolitika miatt haltak meg

A mostani hivatalos jelentés nem szolgál nagy meglepetésekkel – a kelet-ukrán légtér felett utat rövidítő maláj gépet lelőtték, minden jel szerint az oroszok (vagy a velük szövetségben álló szeparatisták), de erről nincs perdöntő bizonyíték. Ez háborús bűncselekmény. Az áldozatok lakott területekre csapódtak, volt, hogy lakásokba zuhantak be a testrészek. A mezőn heverő holttestekkel sokáig nem kezdtek semmit, óriási volt a nemzetközi felháborodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik