Nagyvilág

Leálltak a lélegeztetők, nyolc gyerek meghalt

A tragédia egy pakisztáni kórház intenzív osztályán történt. Vizsgálják az esetet, de a kórházigazgató szerint természetes úton haltak meg a gyermekek.

A Capital TV nevű helyi televíziós csatorna közölte, hogy a Pakisztán keleti részén fekvő Vehari városának közkórházában a kedd reggeli órákban kiürültek a lélegeztetőgépeket működtető oxigénpalackok és a berendezések leálltak.

Az áldozatok hozzátartozói a történtek miatt kifogást emeltek az egészségügyi intézménynél. A Pandzsáb tartományban lévő kórház igazgatója ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a betegek halála természetes úton történt, mivel az üres oxigénpalackokat azonnal lecserélték.

A tartományi kormányzó magyarázatot kért az esetre a helyi egészségügyi szervektől, akik vizsgálatot rendeltek el az ügyben.

Évente 200 ezer csecsemő hal meg

A világ országai közül Pakisztánban az egyik legmagasabb a gyermekhalandósági ráta, aminek elsődleges oka szakértők szerint a megfelelő kórházi berendezések hiánya és a szülők gondatlansága.

A Save the Children nevű nemzetközi gyermekvédő szervezet adatai szerint Pakisztánban évente 200 ezer csecsemő már a születését követő első hónapban meghal – írja az MTI.

A doktorok fizetése

Orvosok: életeket mentenek, gyógyítanak világszerte. Az egyik legfontosabb hivatás rengeteg tanulással, önfeláldozással és felelősséggel jár. Hogy honorálják a világban az orvosi munkát? 2005-ös árakon nézve (és vásárlóerő-paritás alapján rangsorolva – azaz kiegyenlítve az eltérő árszínvonalból adódó különbségeket) az amerikai orvosok tízszer keresnek annyit, mint románi kollégáik (8000-800 dollár). Az átlagban megelőzi a finn orvos az olaszt, a thaiföldi a kuvaitit (szigorúan az árakhoz viszonyítva, nem nominálisan).

A pakisztáni orvosok rosszul keresnek, ráadásul hasonló helyzetben vannak, mint magyar kollégáik – rengetegen mennek külföldre dolgozni. Szaúd-Arábiában már 6000 pakisztáni orvos dolgozik, mert ott háromszor annyit keresnek, ezzel is gyengül a pakisztáni egészségügyi ellátás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik