Nagyvilág

Orbán Viktornak is üzentek a kurdok

Videóban szólította meg többek között Magyarországot és személyesen a magyar miniszterelnököt az Iszlám Állam terroristái ellen harcoló Kurdisztáni Hazafias Unió katonai parancsnoka.

Cikksorozatot indított a Hír24, melyben Jászberényi Sándor kollégánk Észak-Irakban szerzett tapasztalatairól számol be. A térségben élő kurdok jelenleg a világ legnagyobb és legszervezettebb terrorhálózata, az Iszlám Állam ellen harcolnak, s igyekeznek a brutális kínzásokról, és nyilvános kivégzésekről is ismert szélsőségesek előrenyomulását megakadályozni.

Kollégánk beszámolt arról, milyen nehézségek árán sikerült bejutnia a háború sújtotta térségbe, lakott már kurd családnál, meghallgatta a menekültek borzalmas történeteit, és többször járt a fronton a harcoló pesmergákkal, akik közül többen a nap végére életüket vesztették. Munkatársunk harmadik cikkében arról számolt be, hogy személyesen fogadta őt Mala Bakhtiar, a PUK (Patriotic Union of Kurdistan, azaz Kurdisztáni Hazafias Unió) politikai bizottságának elnöke és a pesmergák, vagyis a kurd védelmi erők műveleti főnöke. Az elnök külön kérése volt, hogy szólhasson a magyarokhoz és Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

Videóüzenetében arról beszél, hogy az ISIS egy kalifátus nevében éppen úgy megszállásra törekszik, mint annak idején a Magyarország nagy részét is elfoglaló Oszmán Birodalom. Mala Bakhtiar szerint a kurdok harca az egész demokrácia és a szabad világ megvédéséről szól, ezért arra kéri a magyar népet, a kormányt és Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az EU tagországaként nyújtson segítséget nekik, amennyire módjában áll.

Jászberényi Sándor iraki krónikájának összes részét megtalálja itt.

 

(Disclaimer: A videó nem hivatalos fordítását Kurdisztánból tudósító munkatársunk végezte.)

Olvasói sztorik