A hely, ahova csak gyilkolni járnak a terroristák

Egy nép, amelynek sosem volt önálló állama, most a terroristák kalifátusa ellen háborúzik. Utazás Kirkukba, közös pálinkázás egy kurddal, kihallgatás és öngyilkos merényletek. Jászberényi Sándor iraki krónikája - második rész.

Korábban a témában:

A kurd autonómia 1500 kilométeren határos az Iszlám Állam (ISIS) kalifátusával. Ekkora határszakasz ellenőrzése elképesztő energiáját emészti fel a pesmergáknak, de védeniük kell a civileket. Az ISIS-nek mindegy, ők nem ellenőrzik a frissen kikiáltott Kalifátusuk határát – csak be-betörnek a kurd területekre robbantani és gyilkolni.

Egyre közelebb járunk a fronthoz, hallani az ágyúzást.

„Ha elfognak, levágják a fejedet. Meg az enyémet is”

Kattintson ide és olvassa el Jászberényi Sándor iraki krónikájának első részét.

„Elmegyünk Kirkukba” – mondja idősebb pesmerga barátom, Káká reggel. Felhúzza a Kalasnyikovot, beteszi a puskát a hátsó ülésre és beszáll a kocsiba. Erbil viszonylag nyugodtnak mondható, tegnap például nem robbantott az ISIS a városban.

A Panda Hotel jazidi recepciósa reménykedve bámul bele a pofámba, hátha döntésre jutottam abban a kérdésben, hogy viszem-e őt és a családját, de legalább a gyerekét Európába vagy bárhová, ahol nem vágják le a gyerek fejét.

„Kirkukba kell mennem.”

„Remélem, visszajössz.”

„Persze.”

Egészen biztos, hogy nem jövök vissza. Az még biztosabb, hogy nem viszem magammal a gyereket. Erre egyébként, még, ha akarnám sem lenne lehetőségem.

Mohamed Kádir (irak)
Mohamed Kádír vár ebédre 

Rákanyarodunk a moszuli útra, és letérünk a kirkuki elágazásnál. Mielőtt azonban beleélném magam, hogy tényleg belépek a térképen már Iraknak számító Kirkuk városába, át kell jutnunk a pesmerga ellenőrzőponton. Egyébként Káká jó előre leszervezte az utunkat. Személyes barátja Mohamed Kádír úr, a kirkuki kurd mukhábárát (belbiztonsági szolgálat) főnöke. Ebédre várnak a városi rendőrőrsön.

A dolgok azonban nem mennek mindig zökkenőmentesen, pláne egy háborúban nem.

Az utolsó csekkponton a kurd milícia, vélhetően egy itt maradt iraki katona vezetésével kiszállít a kocsiból, és kihallgat. Végiglapozva az útlevelemet – ugyanis pakisztáni, egyiptomi, gázai vízumot is talál –, beakad neki, hogy egészen biztosan iszlamista vagyok, és megyek hűséget esküdni Abu Bakr Ál Bágdádinak, a kalifának. Hiába mondom, hogy tíz éve turnézom a gonosz tengelyén, és különben is van nálam két liter magyar kerítésszaggató, hajthatatlan. Le akar csukni. A fő indok az, hogy nincs iraki vízumom, és Kirkuk már Irak. Legalábbis szerinte.

Úgy alakul, hogy nem kell magyarázkodnom. A mindig derűs Káká magából kikelve, üvöltve küldi el a férfit az ISIS-hez, kikéri magának, hogy a kurd helyett arabul beszél Kurdisztánban, és különben is. A lényeg, hogy félóra kényszerpihenő után úton vagyunk a város felé.

Iraki határ (irak)

Az iraki katona nem volt teljesen eltévedve.

Kirkuk ugyanis az úgynevezett vitatott területek közé tartozik Irakban, a lakossága pedig a többségi kurdok mellett szunnita és síita arabokból és türkménekből áll. A ’80-as években még száz százalékos kurd lakossággal büszkélkedhető Kirkuk Szaddám Husszein arabizáló politikájának hatására lett több etnikumú város. A Husszein rezsim alatt arabok százezreit telepítették be egy olyan térségbe, amely alatt a világ harmadik olajmezeje található. Ha beindul a termelés, havi egymillió hordó olajat képes a piacra dobni csak Kirkuk (Káká szerint legalábbis). Stratégiailag is létfontosságú ez a város: Kirkukon keresztül vezet az út Moszulba és Bagdadba is. Aki a várost ellenőrzi, az utakat is.

Ezért vonult be a kurd pesmerga az iraki haderők kivonulása után Kirkukba, és vette át ellenőrzését. Jelenleg pesmergák látják el a rendőrség szerepét is a hadsereg mellett, csak a szunnita arab negyedekben van konfliktus. A várost egyébként el-eltalálja egy-egy lövedék, melyet az Iszlám Állam ágyúi lőnek.

A front innen 15 kilométerre kezdődik.

Azzal a feltétellel mehetünk tovább, hogy aláírom, saját felelősségemre megyek Kirkukba. Ezt készséggel meg is teszem.

Félóra autózás a kopár sivatagi dombok között, mire feltűnnek a várost körülölelő olajkitermelő telepek gázlángjai. Mohamed Kádír úr két kalasnyikovos pesmerga fiúval fogad minket a város határában.

„Minden nagyon békés, minden nagyon szép, de azért tegyétek el ezt a pisztolyt.”

A helyi rendőrség épületébe megyünk teázni. A fiatal pesmergák őszintén meghatódnak, amikor közéjük ülünk cigizni, ragaszkodnak a csoportképhez, és megegyezünk, hogy mehetek velük fotózni, amikor kimennek a frontra „killing some daesh people”, azaz „megölni néhány ISIS-est”.

Csoportkép fiatal pesmergákkal, magyar újságíróval

Mohamed Kádír úr videointerjúban válaszol arra a kérdéseimre, mi történik Kirkukban. Elmondása szerint a türkmének támogatják a város Kurdisztánhoz csatolását, nincsenek szektariánus összecsapások. Ami bizonyos, hogy a kurdok Kirkukból önként nem fognak kivonulni, a forgatókönyv a helyi őrs mukhabarat főnöke szerint a következőképpen fog alakulni: visszaszorítják az ISIS-t a területről, majd az iraki alkotmány 140. paragrafusa szerint – amely elismeri a vitatott területek kérdését – népszavazást írnak ki Kirkukban.

A térségben tartott legutóbbi voksolások eredményei alapján kizárt, hogy a város ne kerüljön kurdisztáni fennhatóság alá.

Beszélgetésünket egy robbanás hangja szakítja félbe, az őrs is megremeg.

Mindenki a tetőre rohan, hogy lássa a felszálló füstfelhőt és kiderítse, mi történt. Öngyilkos merénylő robbantott az egyik pesmerga ellenőrzőpontnál. Halottak száma: 19, beleértve az öngyilkos merénylőt is.

A pesmergák megkezdik a járőrözést, nekünk is indulnunk kell, ha sötétedés előtt Szulimániba akarunk érni. Kákától könnyes búcsút veszek, és csatlakozom Híúa Dzseff-hez, a Kurdisztáni Hazafias Unió (Patriotic Union of Kurdistan, PUK) politikai ügyosztály titkárához, aki elvisz a harcoló alakulatokhoz, mint hivatalosan is beágyazott újságírót.

Iraki robbanás (iszlám állam, irak)

Este a magyar-kurd barátság jegyében pálinkázunk és beszélgetünk Hiúá lakásán a jelenlegi helyzetről és a háborúról.

A Nagy-Britanniában tanult, művelt férfi hosszasan sorolja, hogyan próbálják a kurdok menteni a menthetőket, függetlenül attól, hogy kurd, türkmén, jazidi vagy arab az illető, mégis terroristának tartja a világ a kurd politikai szervezeteket.

Este bomba robban Erbilben is, szintén öngyilkos merénylő, de nincs halálos áldozat. Szulimániban nehezen alszom el, mert folyamatosan hallani az ISIS ágyúit.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Fotó: Szigetváry Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.