Nagyvilág

Az Iszlám Állam háborús bűnöket követ el

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének emberi jogi főbiztosa szerint az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges iszlám szervezet tettei kimerítik az emberiesség elleni és a háborús bűnök fogalmát.

Példaként egy észak-iraki börtön szunnita foglyainak tömeges kivégzését hozta fel (a moszuli vérengzésben jelentések szerint 670 embert mészároltak le).

Navi Pillay hétfőn egy genfi keltezésű nyilatkozatban ítélte el a dzsihadista szervezet iraki tetteit, rámutatva, hogy az IÁ bűnlajstromán egyebek közt etnikai és vallási alapon elkövetett gyilkosságok (kivégzések), rabszolgasorba taszítás és nemi erőszak szerepelnek.

“Borzalmas emberi jogsértéseket követnek el nap mint nap az IÁ és a vele szövetséges fegyveres csoportok. Módszeresen szemelnek ki férfiakat, nőket és gyerekeket nemzeti, vallási hovatartozásuk szerint és könyörtelenül tüntetik el őket az általuk uralt területekről” – írta Pillay.

Az emberi jogi főbiztos nyilatkozata szerint az Iszlám Állam fegyveresei június 10-én az észak-iraki Moszulban egy börtön közel 700 foglyát mészárolták le, mert nem a szunnita vallást követték. Az elítélteket teherautóval elhagyatott vidékre vitték, ahol végeztek velük. A mészárlásnak akadtak túlélői és tanúi is, ők fedték fel a történteket az ENSZ jogvédőinek.

“A polgári lakosság vallási alapon, szisztematikusan kiválasztott tagjainak ilyen hidegvérű legyilkolása kimerítheti a háborús és az emberiesség ellen elkövetett bűnök nemzetközi kritériumát” – mondta Pillay, aki korábban az ENSZ-ben háborús bűnök bírájaként dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik